Fri fragt ved køb over 995,-
365 dages returret
Kundeservice: +45 56 14 15 44
VI OPLEVER I ØJEBLIKKET PROBLEMER MED MOBILEPAY - BRUG KREDITKORT I STEDET

Vægtstænger vs. maskiner/kabler

Hvad er mest optimalt for muskelopbygning?

Vægtstænger vs. maskiner/kabler
16.08.2024

I dag går snakken på, hvad der vil være mest optimalt i forbindelse med styrketræning med henblik på at øge den totale mængde muskelmasse.

Hvad er bedst for muskelopbygning? Er det brugen af vægtstænger? Eller er det kabler og / eller maskiner?

Igennem de seneste år har mange professorer og evidensbaserede fagpersoner, dykket ned i studier på de mest optimale vilkår, når det kommer til valget af øvelser for muskelopbygning.

Sort på hvidt vil det korte svar være: “Øvelser som tillader, at du kan flytte mest muligt vægt med en given muskelgruppe, uden at stabiliteten bliver en begrænsende faktor, vil være mest optimal ift. muskelopbygning”.

Den dybere forklaring, jeg nu vil tage dig igennem, berører processen som gør, at du øger den totale mængde muskelmasse på din krop. Derudover hvilke øvelser/udstyr du med fordel kan vælge for at optimere rammerne for din jagt på mere muskelmasse.

Vægtstænger

Barbells, som også er kendt som vægtstænger på dansk, er jo et fantastisk og ikonisk redskab til at flytte store mængder vægt fra a til b. Træning med vægtstænger kræver flere tekniske og motoriske færdigheder, som gør det muligt at skabe netop det element, vi søger i alle løft i forbindelse med styrketræning: Stabilitet.

For at skabe stabilitet i diverse løft med vægtstænger kræver det en vis mobilitet i de respektive led og muskler, som er i arbejde.

Vi skal tilpasse vores krop for at skabe den bedste bevægelsesbane for stangen. Den vil aldrig være forudbestemt. Hvorfor det derfor også anses som værende mere teknisk at træne med vægtstænger.

Generelt er det mobilitet og bevægelsesbegrænsninger i skulder, ankler, ryg og hofte, som holder folk tilbage fra at flytte tunge vægte og lave progression uden at gå på kompromis med teknik og dermed øge risikoen for skader.

Du kan lave alverdens øvelser til forskellige muskelgrupper med en vægtstang. Derfor er de super nyttige i styrketræning og kan gøre der nemmere for folk at tilgå styrketræning i en travl hverdag eller et propfyldt træningscenter. Når alt kommer til alt, skal vi blot stimulere vores muskler. Nogle gange kan det at tilgå en vægtstang være en effektiv måde at træne flere muskelgrupper på en gang med færre øvelser.

For mange er det nemmere at flytte en tung vægt med en vægtstang modsat håndvægte, da man kun skal kontrollere et element, nemlig en vægtstang og ikke to styks håndvægte.

Dog er bevægelsesudslaget med vægtstænger ofte nedsat, da baren kommer i vejen.

Det afhænger altid af, hvilken muskelgruppe der skal trænes. Skal man træne bagkæden og flytte store mængder vægt, kan dødløft med vægtstang være et af de bedste bud på netop det. Det skyldes, at man virkelig kan overloade det forlængede stadie. Nemlig bunden af et dødløft.

Nyere studier viser, at mest tid tilbragt i det forlængede stadie af en øvelse er det mest optimale for muskelvækst. Det skyldes, at vi ofte er stærkere i det forlængede stadie end i det forkortede.

Som eksempel, så er det nemmere for de fleste at sænke en vægtstang til brystet langsomt med tung vægt end det er at presse den op igen. Sænkefasen i et løft bringer os i det forlængede stadie. Det samme gælder i et dødløft.

Min erfaring er at arbejde med vægtstænger er mere fysisk krævende. Det stiller store krav til energioutputtet. Derfor anbefales det, at de ligges tidligt i et træningspas. En flerledsøvelse med vægtstang påfører mere systemisk træthed/fatigue end øvelser i maskiner og kabler trods samme muskelgrupper trænes. Det skyldes udelukkende, at stabiliteten skal skabes af dig selv og derfor kræver mere energi af stabiliserende muskelgrupper, som skal arbejde ekstra.

De tekniske færdigheder og krav til bevægelighed og ofte mangel på bevægelsesudslag i givne løft gør, at vægtstænger, for mange trænede individer, er suboptimalt for muskelopbygning, da der er for store tekniske krav.

Emil Ryberg
Emil Ryberg
Emil Ryberg
Emil Ryberg
Emil Ryberg
Emil Ryberg

Kabler/maskiner

Vi mennesker elsker, når vi ikke skal tænke og blot skal trykke på en knap. Således kan man ofte tilgå maskiner nemt uanset træningserfaring, højde og drøjde.

Der findes pin loadede maskiner, hvor man blot indstiller sæde, vægten med en pin i vægtmagasinet og derfra blot går til værks. Derudover findes der plate loadede maskiner, hvor flere kilo ofte kan flyttes modsat dem som loades med pins. Bevægelsesbanen, stabilitet og spænding skabes helt naturligt i maskiner.

Derfor kan hovedfokus ligge på at bevæge vægten kontrolleret fra udgangspositionen til slutpositionen, gentagelse efter gentagelse.

Nogle maskiner kan føles unaturlige, hvorimod andre gør det nemt for dig at mærke netop de muskelgrupper, du forsøger at træne.

Maskiner er for mange Plug’n’play og er derfor rigtig nemme at tilgå. Dog er mange maskiner forudbestemte på bevægelsesbanen og derfor kan du være nødsaget til at skabe mere bevægelsesudslag på andre alternative metoder.

Her kommer kabler ind i billedet. Kabeltårne og maskiner gør det muligt at få bevægelser og muskelgrupper til at flugte med træk/pres retninger. I kabler kan man positionere og justere højder, så du kan træne flere forskellige muskelgrupper i flere forskellige stadier.

Spændingskurven i kabler varierer ud fra indstilling af kablet. Positionering af kroppen og afstand fra kabel til krop.

Når vi træner for at opbygge muskler, ønsker vi at bruge tid i alle stadier af en øvelse, især i det forlængede stadie, men også i det forkortede stadie og mid-range stadiet, som er en blanding af de to. Ofte er vi rigtig stærke her.

Muskelopbygning handler om at skabe en mekanisk spænding i en muskelgruppe. Herefter øges spændingen gradvist over tid for at musklen adapterer til ny stimuli og kan vokse sig stærk nok til at flytte en ny tungere vægt. Om og om igen.

For at kunne skabe størst spænding i en muskelgruppe, så den kan få den bedste hypertrofiske respons, kræver det, at vi laver øvelser som komplet sammentrækker og forlænger en muskel. Det gøres nemmest i øvelser, hvor stabilitet ikke skal skabes eksternt af individet, som udfører øvelsen.

Derfor er maskiner og kabler ofte det mest optimale valg, når det kommer til styrketræning med henblik på at bygge mere muskelmasse.

Det vil stadig være muligt at bygge mindst lige så meget muskelmasse med en vægtstang. Det vil blot være sværere for mange individer. Det vil kræve mere teknisk. Det vil kræve mere af din krops bevægelighed.

Sidst på dagen skal du naturligvis vælge at lave netop de øvelser, som du holder af og som du oplever positiv respons på muskulært. Du kan sagtens supplere med maskine- og kabelarbejde ved siden af din bænkpres med vægtstang, hvis du virkelig elsker det løft og gerne vil være god til bænkpres med vægtstang.

Du vil dog kunne opnå et større stræk og bedre sammentrækning i brystet ved at bruge håndvægte, maskiner eller kabler, da vægtstænger ofte kræver mere stabilitet, teknisk mestring og mange øvelser ofte har en begrænset bevægelsesbane.

Opbyg muskelmasse mest effektivt

Jeg håber, du fortsat laver de øvelser, du holder af, men fremover ved at du ofte vil få mere gavn af at bruge lidt tid i maskiner og kabler, hvis du gerne vil bygge muskelmasse og blot vil slå hjernen fra og flytte vægt fra a til b under stabiliserede vilkår.

Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard Her kan du betale med Anyday MobilePay Viabill GLS Pakkeshop Click & Collect (i 2630 Taastrup)