Fri fragt ved køb over 995,-
365 dages returret
Kundeservice: +45 56 14 15 44
FIND SEPTEMBERS UDVALGTE PRODUKTER LIGE HER

Guide til brug af grips og straps i træningen

Guide til brug af grips og straps i træningen
- af Fitness Engros
17.09.2024

Træner du styrkefunktionel fitness eller CrossFit? Så har du nok stødt ind på ordene grips i forbindelse med pull ups og straps i forbindelse med dødløft? Læs med her og find ud af hvornår du skal bruge hvad, og hvilke fordele der er ved at bruge grips og straps.

Guide til brug af grips i CrossFit og funktionel fitness

Grips er et essentielt stykke udstyr for CrossFit-udøvere, især når det kommer til øvelser som kipping pull ups, butterfly pull ups, bar muscle-ups og ring muscle-ups. Disse øvelser involverer gentagne bevægelser, hvor hænderne glider langs en bar eller ringe, hvilket skaber en stor friktion mellem hænderne og overfladen. Her er en guide til, hvordan man bruger grips effektivt, og hvorfor det er smart at bruge dem.

Hvorfor bruge grips?

Grips beskytter hænderne mod vabler, rifter og hård hud, som ofte opstår på grund af den gentagne friktion mellem hænderne og baren eller ringene. Dette kan forhindre smerter og tid væk fra træningen.

Derudover giver grips et bedre greb på baren eller ringene, hvilket kan hjælpe med at forbedre præstationen i øvelserne. Det kan især være gavnligt under svedige forhold, hvor hænderne kan blive glatte.

Ved at beskytte hænderne og give et bedre greb kan grips også hjælpe med at øge træningseffektiviteten, da man kan træne længere og mere intensivt uden at blive begrænset af smertefulde hænder.

Typer af grips

Der er forskellige typer grips, og valget afhænger af personlige præferencer og de specifikke øvelser, man laver. De mest almindelige typer inkluderer:

  • 2-hul grips: Disse har to huller til fingrene og dækker en stor del af håndfladen.
  • 3-hul grips: Disse har tre huller til fingrene og giver maksimal dækning og beskyttelse.
  • Fingerløse grips: Disse dækker kun håndfladen og har ingen huller til fingrene, hvilket gør dem nemme at tage af og på.


Hvordan bruger man grips?

  1. Vælg den rigtige størrelse: Grips kommer i forskellige størrelser, så det er vigtigt at vælge en størrelse, der passer til din hånd. De skal dække den overflade af hånden, der kommer i kontakt med baren.
  2. Sæt ikke fingrene i hullerne: For grips med huller, behøver du ikke at placere fingrene gennem hullerne. Du kan sagtens bruge dem uden at sætte fingrene i hullerne.
  3. Fastgør velcroremmen: Mange grips har en velcrorem, der går rundt om håndleddet. Stram denne rem, så dine grips sidder sikkert, men stadig komfortabelt. Brug evt. svedbånd på håndleddene under velcroremmen.
  4. Positioner dine grips korrekt: Sørg for, at dine grips dækker de områder af håndfladen, der kommer i kontakt med baren eller ringene. Dette maksimerer beskyttelsen og forbedrer grebet.
  5. Brug kalk for ekstra greb: Selvom grips giver et godt greb, kan brug af kalk på hænderne og grips’ne yderligere forbedre grebet, især under svedige forhold.


Øvelser hvor grips er nyttige

Kipping Pull ups

Under kipping pull ups er det vigtigt at have et godt greb og beskyttelse mod friktion. Grips hjælper med at opretholde et solidt greb og beskytter hænderne mod at blive revet op. Her kan tykke carbon grips være at foretrække.

Butterfly Pull ups

Ligesom kipping pull ups kræver butterfly pull ups et stærkt greb og høj friktion mellem hænderne og baren. Grips kan reducere risikoen for skader og forbedre ydeevnen. Her anbefaler vi også carbon grips.

Bar Muscle-Ups

For denne avancerede øvelse er det essentielt at have et sikkert greb for at kunne trække sig op over baren. Grips giver den nødvendige friktion og beskyttelse til at udføre bevægelsen effektivt.

Ring Muscle-ups

Ringe kan være særligt udfordrende på hænderne på grund af deres bevægelighed. Grips hjælper med at stabilisere grebet og beskytter mod friktion og rivninger. Her kan det være en fordel med grips i tyndere og mere fleksibelt materiale som læder frem for carbon, som er mere stift. På den måde har man bedre føling med ringene.

Vedligeholdelse af grips

For at sikre at dine grips holder længe og fungerer optimalt, er det vigtigt at vedligeholde dem korrekt.

For at sikre, at dine grips holder længere og yder optimalt, er det vigtigt at vedligeholde dem regelmæssigt. Start med at børste dine grips af efter hver brug for at fjerne sved og kalk, der kan samle sig. Det er også en god idé at lade dem lufttørre helt, før du bruger dem igen, så de altid er friske og klar til næste træning. Når du justerer velcroremmen, så undgå at stramme den for meget, det kan nemlig forårsage ubehag og over tid beskadige dine grips. Endelig bør du jævnligt tjekke dine grips for tegn på slid eller skader. Hvis du opdager noget, så overvej at udskifte dem for at sikre, at du altid får den bedste beskyttelse og ydeevne under din træning.

Ved at følge denne guide kan du maksimere fordelene ved at bruge grips i din CrossFit-træning og beskytte dine hænder mod skader, så du kan træne mere effektivt og uden afbrydelser.

Guide til brug af grips og straps i CrossFit
Guide til brug af grips og straps i CrossFit
Guide til brug af grips og straps i CrossFit
Guide til brug af grips og straps i CrossFit

Guide til brug af straps i CrossFit og styrketræning

Straps er et værdifuldt værktøj for alle, der ikke ønsker at blive begrænset af deres greb under tunge løft. De kan hjælpe med at løfte tungere vægte og fokusere på de muskelgrupper, man ønsker at træne, uden at blive begrænset af grebets styrke. Her er en guide til, hvordan man bruger straps effektivt i CrossFit og styrketræning.

Hvorfor bruge straps?

Straps er et godt værktøj, der kan hjælpe dig med at forbedre din træning på flere måder. Først og fremmest giver straps et forbedret greb, hvilket er særligt nyttigt ved tunge løft som dødløft, hvor grebsstyrken ofte kan være den begrænsende faktor. Ved at sikre et stærkere greb kan straps gøre det muligt for dig at løfte tungere vægte, hvilket kan føre til øget muskeludvikling og større styrkeforøgelse.

En anden fordel ved at bruge straps er, at de tillader dig at fokusere mere på de primære muskler, du arbejder med, uden at bekymre dig om grebet. Det kan hjælpe med at forbedre din form og teknik under øvelserne, da du kan koncentrere dig fuldt ud om de muskler, du ønsker at træne.

Dog er det vigtigt at huske også at træne uden straps. Øvelser uden straps styrker underarmene og forbedrer dit naturlige greb. Straps giver dig dog muligheden for at træne tungere og mere målrettet for de specifikke muskler, hvilket kan være en stor fordel i din træning.

Hvornår og hvordan man bruger straps?

Dødløft

Når du bruger straps, skal du placere dem rundt om dine håndled og vikle dem sikkert omkring baren. Det er vigtigt, at de sidder tæt, men samtidig komfortabelt, så du får optimal støtte uden ubehag. Straps har den fordel, at de giver dig et stærkere greb, hvilket gør det muligt at løfte tungere vægte uden at bekymre dig om, at grebet svigter. Det kan især forbedre din styrke i ryggen og benene.

Snatch Pull

Når du bruger straps til snatch pull, skal du fastgøre dem på samme måde som ved dødløft. Sørg for, at de sidder sikkert omkring håndleddene og baren, men undgå at stramme dem for meget, så de forbliver komfortable. Fordelen ved at bruge straps under snatch pull er, at de hjælper dig med at opretholde et solidt greb, hvilket giver dig mulighed for at fokusere på eksplosiv kraft og teknik uden at grebet bliver en begrænsende faktor.

Tunge Dumbbell Rows

Når du bruger straps med dumbbells, skal du vikle dem rundt om håndleddene og derefter omkring håndtaget på dumbbell'en. Stram dem til, så du får et fast og stabilt greb. En af de store fordele ved at bruge straps i denne sammenhæng er, at de gør det muligt for dig at løfte tungere vægte uden at bekymre dig om, at grebet bliver træt. Det giver dig mulighed for at fokusere fuldt ud på rygmusklerne, hvilket kan forbedre både muskelmasse og styrke i ryggen over tid.

Vigtige overvejelser ved brug af straps

Straps bør aldrig bruges til øvelser som cleans, da de kan forhindre korrekt frigivelse af stangen og potentielt forårsage skader i håndled og underarme. Det er vigtigt at være opmærksom på sikkerheden og teknik, især når du arbejder med eksplosive bevægelser. Hvis du er ny til brugen af straps, er det en god idé gradvist at introducere dem i din træning. Det hjælper med at undgå overafhængighed og sikrer, at dit greb stadig udvikles naturligt. Husk, at korrekt teknik altid skal komme først. Straps bør bruges som et supplement til god teknik, ikke som en erstatning. Før du begynder at løfte tungere vægte med straps, skal du sikre dig, at din form er helt på plads.

Hvordan bruger man straps korrekt?

  1. Placering: Placer den ene ende af dine straps rundt om håndleddet. Den polstrede del skal ligge mod huden for komfort. Den lange ende skal flugte med din tommeltot.
  2. Vikling: Grib fat i stangen og vikl den løse ende af strap’en rundt om stangen eller håndtaget flere gange, afhængigt af længden på dine straps.
  3. Stramning: Stram strap*en ved at trække den løse ende, så den sidder tæt omkring stangen. Sørg for, at der ikke er noget slæk. 
  4. Grebsjustering: Juster dit greb på stangen eller håndtaget, så du føler dig sikker og klar til at løfte. Straps bør føles som en naturlig forlængelse af dine hænder.


Vedligeholdelse af straps

For at sikre, at dine straps holder længere og forbliver effektive, er det vigtigt at vedligeholde dem korrekt. Start med at ryste og børste dine straps regelmæssigt efter brug for at fjerne sved og snavs, der kan samle sig. Sørg for, at de lufttørrer helt, inden du bruger dem igen, så de altid er friske og klar til din næste træning. Det er også en god idé at kontrollere dine straps regelmæssigt for tegn på slid eller skader. Hvis du opdager noget, skal du overveje at udskifte dem, så de fortsat er sikre og effektive. Endelig bør du opbevare dine straps på et tørt sted væk fra direkte sollys for at forhindre, at materialet nedbrydes over tid.

Ved at følge denne guide kan du maksimere fordelene ved at bruge straps i din CrossFit- og styrketræning, hvilket hjælper dig med at løfte tungere og mere effektivt uden at blive begrænset af grebsstyrken.

Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard Her kan du betale med Anyday MobilePay Viabill GLS Pakkeshop Click & Collect (i 2630 Taastrup)