Fri fragt ved køb over 995,-
365 dages returret
Kundeservice: +45 56 14 15 44
FIND OKTOBERS UDVALGTE PRODUKTER LIGE HER

Sådan kan du ændre dine vaner

Sådan kan du ændre dine vaner
Sådan kan du ændre dine vaner
17.04.2024

Alle taler om vaner. Men hvad er definitionen på en vane? Er vaner og adfærd det samme? Hvorfor er de vigtige og hvordan ændrer vi dem?

Hvad er vaner?

En vane er en rutine og et adfærdsmønster, som vi udfører regelmæssigt, og som har udviklet sig over noget tid. Vaner er handlinger vi gør igen og igen, som at bide negle eller drikke kaffe hver morgen. 

Vaner adskiller sig fra adfærd, da adfærd er mere omfattende og beskriver, hvordan vi opfører os i forskellige situationer. Det kan f.eks. være vores tilfældige handlinger og reaktioner på noget uventet eller når vi gør noget for første gang.

Nogle vaner er vi meget bevidste om, nogle er vi en smule bevidste om, og mange af vores vaner er ret ubevidste for os. Nogle vaner er vi også kun bevidste om i specifikke perioder eller kontekster.

Vi har alle en del vaner, som vi synes bidrager positivt til vores liv og velbefindende. Derudover har vi vaner, som vi er neutrale omkring og for det meste også nogle vaner, som er mindre ønskelige for os og som vi betragter som dårlige vaner. Nogle gange kan vaner også være ønskelige på nogle tidspunkter og i nogle kontekster og ikke ønskelige i andre situationer. Desuden spiller vores mål og værdier en vigtig rolle i, hvordan vi vurderer vores vaner og om vi gerne vil ændre dem.

Eksempler på vaner

Her vil jeg give en række eksempler på vaner, som bliver inddelt i enten positive eller sunde vaner, mindre ønskelige eller dårlige vaner, eller vaner vi sjældent tænker over.

Vaner, som de fleste oplever som positive eller sunde vaner

  • Motionsvaner
  • Gode søvnvaner
  • Sunde kostvaner
  • Læsning og læring


Vaner, som mange ser som mindre ønskelige eller dårlige vaner

  • Langvarig eller hyppig skærmbrug (fx sociale medier på mobilen)
  • Rygning
  • Uønskede spisevaner (fx overspisning)
  • Prokrastinering-vaner
  • Overarbejde af forskellig art


Vaner, som vi sjældent tænker meget over

  • Køre den samme vej til og fra arbejde/skole
  • Hilse på andre
  • Drikke kaffe/te
  • Vaske hænder og børste tænder
  • Daglige små rutiner på arbejde eller i hjemmet

Hvorfor giver det mening at se på vores vaner?

At beskæftige sig med ens vaner kan være gavnligt, da vores vaner styrer meget af vores dagligdag og liv. De har en stor indflydelse på vores livskvalitet, produktivitet og trivsel.

Vores vaner påvirker, hvordan vi trives i hverdagen derhjemme og på arbejde, hvordan vi bruger vores tid og hvordan vi omgås med dem omkring os. Med en større forståelse og indflydelse på vores vaner, kan vi ændre dem og opnå mere trivsel på flere områder.

Når vi har etableret en vane, er det nemmere at vedligeholde vanen end at forvente, at vi altid er motiverede eller disciplinerede omkring noget. Ønskede vaner kan efter et stykke tid fungere som en autopilot, som vi gerne vil lade os styre af. Vi bruger ikke noget energi og tid på at tænke og beslutte os for det; vi gør det bare. 

Vaner kan være super smarte og gøre dagligdagen og livet meget nemmere, når de først er etableret. Vejen til en ny vane er dog ikke altid nem.

Hvor lang tid tager det at ændre en vane?

En udbredt myte er, at det tager 21 dage at etablere en ny vane. Oftest tager det langt længere tid. Ofte må vi også forstå og overkomme nogle forhindringer, justere vanen, samt bruge flere forsøg, før det bliver et vedholdende adfærdsmønster.

Der er rigtig mange aspekter omkring det at ændre eller etablere vaner. Jeg nævner et par ting, der kan være nyttige i processen.

3 grundlæggende tips

Her er 3 grundlæggende tips, som jeg har lært og erfaret, er gavnlige, når vi gerne vil erstatte en eksisterende vane med en ny vane: 

Tænk på at erstatte eller tilføje, ikke på at afskaffe

I stedet for at sige: ‘’Jeg vil stoppe med at gøre X’’, er det gavnligt at tænke på, hvad du kan gøre i stedet for. Det handler om at erstatte en gammel eller dårlig vane med noget nyt og mere ønskeligt, der er i overensstemmelse med det, der er vigtigt for dig på den lange bane.

Find ud af, hvad den aktuelle vane giver dig

I forlængelse af, at du erstatter det, du gjorde før, med noget nyt, er det givende at tænke lidt over, hvorfor du gør, som du gør. Måske er der en grund til det, som du ikke har tænkt over før. Hvis vi bliver bevidst over, hvilket behov vi får opfyldt med den nuværende vane, kan vi bedre finde på alternative måder til at opfylde de samme behov.

Vær realistisk og fleksibel

Sæt ikke barren for højt. Livet sker, og der opstår forhindringer. Sørg derfor for at begynde med en plan, der er meget realistisk for dig at udføre, samt undgå at ændre flere ting på én gang. Desuden kan du med fordel sørge for at have en ‘backup-plan’, så du i tilfælde af forhindringer kan tilpasse vanen og stadigvæk kan holde gang i vanen. Og ikke mindst: Vær tålmodig og vær ikke for hård ved dig selv, når du af og til mislykkes. Det er en del af processen.

3 konkrete strategi-tips til ændring af vaner

Det kan være svært at ændre sine vaner eller erstatte de nuværende dårlige vaner med nye vaner, men det kan være en rigtig god ide at gøre. I praksis er der også nogle strategier, som kan være gavnlige for at skabe en ny vane. Her er 3 rigtig gode. 

Habit-stacking

Det kan være en stor fordel at binde en ny vane sammen med en eksisterende vane. Det gør det nemmere og sandsynligt, at vanen kan blive en fast del af en daglig rutine. Hvis du for eksempel vil sikre dig, at du ikke sidder for længe med mobilen om aftenen inden sengetiden, kan du lægge din telefon til opladning et sted, direkte efter at du har børstet tænder. 

Temptation bundling

Denne strategi handler om, at du kan knytte en ønsket vane sammen med en aktivitet, som du godt kan lide. Således kan du forbinde noget, du gerne vil gøre, med noget du nyder. Et eksempel kan være at tage en veninde med under armen til træning, tale med dine forældre i telefon imens du skærer frugt og grønt til madpakken, eller lignende.

Lav en plan B

Som jeg tidligere har beskrevet, er det gavnligt at have en backup-plan. Hvis du støder på forhindringer, kan du have en alternativ strategi klar, som hjælper dig med stadig at holde din vane i gang. Det kunne fx være, at du i stedet for at tage i træningscenteret, laver et par øvelser derhjemme. Du kan se mere her, hvis du vil finde inspiration til din hjemmetræning.

Ønsker du mere viden om vaner?

Hvis du synes, at emnet om vaner er utrolig spændende, så vil jeg anbefale dig at læse "Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones" af James Clear. 

Jeg håber, at dette blogindlæg har givet dig nogle brugbare impulser til at tage fat på nogle af de vaner, du ønsker at etablere. 

Jeg vil afslutte med et citat jeg kan lide, angiveligt af Frank Hall Crane: ‘’Habits are safer than rules; you don't have to watch them. And you don't have to keep them, either. They keep you."

Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard Her kan du betale med Anyday MobilePay Viabill GLS Pakkeshop Click & Collect (i 2630 Taastrup)