Min guide til muskuløse og stærke ben
03.06.2024

I dette blogindlæg vil jeg give dig indblik i et emne, som jeg har meget kært - nemlig at træne ben på den mest effektive måde.
De fleste, som styrketræner, arbejder på at udvikle en mere muskuløs og stærk krop. Især vores muskler i benene er yderst populært, specielt hos kvinder, og desværre lidt mindre hos nogle mænd!

Dog kan der til tider være en vis tvivl om, hvilke øvelser der egentlig er mest nødvendige at bruge sin tid på. Så det vil jeg forsøge at belyse for dig.

Stabilitet og maskinbaseret træning

Når du styrketræner, giver det først og fremmest bedst mening for muskelopbygning, at du bruger tid på øvelser med meget stabilitet for udelukkende at kunne fokusere på at flytte vægt fra A til B med den respektive muskelgruppe, som du ønsker at træne. 

Af samme grund ser jeg helst, at folk der forsøger at opbygge mere muskelmasse, tilbringer en masse tid i maskiner, hvor man ofte kan flytte mere vægt fordi stabilitet og balance ikke er en begrænsende faktor for, hvor meget vægt man kan flytte. 

Men bliver man stærk i benene af at lave meget træning i maskiner?
Ja, naturligvis. Dine ben kan nemlig ikke kende forskel på, om du laver en barbell back squat i et squat rack, eller om du laver nøjagtigt samme bevægelse i en benpresmaskine. 

Det eneste som vil være en begrænsende faktor her, er at du har behov for mere stabilitet, balance og mobilitet for at kunne lave en squat med vægtstang og derfor ofte bliver tvunget til at bruge mindre kilo modsat i en benpres.

Øg din styrke gennem forskellige typer øvelser

Når man styrketræner med fokus på specifikke muskelgrupper, anvender man forskellige bevægelser til at målrette disse muskler. Dette kan opdeles i tre hovedkategorier:

  • Flerledsøvelser: Disse øvelser involverer flere led, eksempelvis hofte og knæ i en squat-bevægelse, for at engagere flere muskelgrupper samtidigt.
  • Unilateral træning: Denne form for træning fokuserer på at træne en side af kroppen ad gangen, såsom et ben eller en arm, eller involverer brugen af to vægtelementer samtidigt, som for eksempel håndvægte, for at øge stabilitetskravet og muskelaktiveringen.
  • Isolationsøvelser: Disse øvelser er rettet mod at isolere specifikke muskelgrupper for at opnå maksimal udmattelse ved at fokusere træningen på en enkelt muskelgruppe ad gangen.


Ved at kombinere disse forskellige typer af øvelser kan vi skabe en varieret og effektiv træningsrutine, der adresserer alle aspekter af muskeludvikling og styrke.

Mine essentielle benøvelser

Det bringer mig til hvilke øvelser, jeg ser som værende essentielle at have på dit træningsprogram, når du jagter muskuløse og stærke ben. I de fleste tilfælde er en stærkere muskel ofte en større muskel og omvendt.