Fri fragt ved køb over 995,-
365 dages returret
Kundeservice: +45 56 14 15 44
VI OPLEVER I ØJEBLIKKET PROBLEMER MED MOBILEPAY - BRUG KREDITKORT I STEDET

Må knæene godt komme ud over tæerne?

Vi slår myten, der aldrig vil dø, ihjel

Må knæene godt komme ud over tæerne?
16.08.2024

I dette indlæg skal vi lægge vægt på at begrave myten om, at knævandring er farligt og belastning er en dårlig ting for din krop, dine muskler og led.

For nyligt havde jeg en samtale med en klient om netop samme emne. “Er der ikke noget med, at det er farligt at belaste knæene, ved at lade dem søge udover tæerne?”

Svaret til dette er et stort fedt NEJ!

Selvfølgelig må dine knæ godt komme udover tæerne. Ellers ville du have meget svært ved at gå op ad trapper. Knæene kommer dagligt udover tæerne, uden at vi tænker over det. Det vil ikke være i samme grad, som hvis man med vilje til træning lod knæet vandrer så langt frem, at hælene begyndte at løfte sig. Nogle bevægelsesudslag vil føles hårdere og mere belastende end andre. Det giver sig selv. Især hvis man meget sjældent kommer op på tæer eller langt frem i knæ.

Belastning af dine knæ

I forbindelse med styrketræning, hvor vi forsøger at træne netop vores forlår, baglår og baller, vil knæleddet være under belastning. Det samme vil hoften. Vi kan ved hjælp af vinkling af overkrop og underkrop styre, om vi bruger hofte eller knæleddet mest og derved som vores primære drivkraft i vores bevægelser.

Ofte hvis folk oplever en smule ubehag i knæet, når de laver squats eller andre øvelser, hvor der enten foregår knæfleksion eller -ekstension, forbinder de det med skader og negativitet. Sagen er, at det kan skyldes, at knæleddet ikke er varmet op, at de ikke er vant til eksponeringen i bevægelsen eller graden af hvor meget bevægelse der sker. Det er heldigvis noget, man hurtigt kan opbygge en høj tolerance overfor, da vores knæ kan tolerere ret høje belastninger og en tolerance, som naturligvis skal bygges op over tid.

At kunne mærke lidt smerter, jag eller ubehag, i den lave ende på smerteskalaen, er helt normalt. Det sker for mig, som træner konsekvent underkrop 2 x ugentligt. Så længe smerter/ubehag, kun foregår i starten og ikke er konstante, er det helt okay. Hvis smerter er vedvarende, selv efter træningen og dagene derpå, kan det være en anden snak. 

Knæet må godt komme udover tæerne

I mange tilfælde er ideen om, at knævandring og belastning af knæet er forbundet med skader og overtræning en fejlfortolkning af gammel viden og træningsteori. Dit knæ må lige nøjagtigt det, som det kan. Hvis du ikke styrker dine knæ og udfordrer dem. Påfører dem en belastning, som potentielt bliver en større belastning over tid, så vil de naturligvis ikke blive stærkere i leddene og senerne omkring. Ligeledes vil musklerne heller ikke blive trænet. Derved kan smerte forekomme, hvis de så tilfældigt udsættes for en stor belastning i et bevægelsesudslag, som kroppen ikke er vant til.

Hvis noget gør ondt, bør man kigge ind i graden af smerte. Hvor ondt gør det reelt set? Tendensen med træning af især knæet er, at folk overgør smerterne de oplever og pisker det op til noget værre end det egentligt er, fordi de ikke er vant til at opleve den smerte. Det giver jo i bund og grund god mening, men det kommer sig af at det der ofte foregår til træning, kan være uvant eller være noget man tidligere har haft nemt ved, men nu er hårdere for leddene fordi kropsvægten er gået op, eller aldring blot har sin indvirkning på kroppen, som naturligt kommer til udtryk i forbindelse med fysisk aktivitet.

Når man oplever smerter i kroppen efter fysisk aktivitet, giver det mening at iagttage, hvordan kroppen restituerer hen over de følgende dage. Skulle det ske, at man oplever smerter og ubehag, som tager mere end blot 2-3 uger at komme sig over, kan det være mere end decideret overbelastning. Her vil det give mening at overveje at få sådanne smerter undersøgt. Ofte skal skader blot have tid, hvilket vil være samme råd din læge ville give dig i forbindelse med træningsskader etc.

#}
#}
#}
#}
#}

Sådan belaster du dine knæ rigtigt

I videoerne, som indgår i blogindlægget, udfører jeg varianter af øvelser med knæbøj. Heraf en Split Squat som udføres mere hoftedominant og dermed have minimal vandring af knæene udover tæerne (version 1). Altså vil ballerne trænes mere i denne variant, fordi der foregår mest bevægelse i hofteleddet.

Dernæst foregår udførsel af en split squat med fokus på øget knævandring for øget træning af forlårsmuskulaturen (version 2 og 3). Hvor den sidste, Sissy Squats fra skiver, sikrer maksimal knævandring og dermed maksimal udmattelse og udelukkende forlårene, der er som fokus.

Som der vises, kan forskellige squatbevægelser såsom en benpres, hvor fodplaceringen afgør, hvad der trænes mest i øvelsen. Uanset hvordan man drejer tingene, kan vægten ikke bevæge sig uden en smule aktivitet i knæled og hofteled, men man kan godt justere på fodplaceringens bredde og højde for enten at træne forlår eller baller mest.

I videoen har jeg en god blanding af begge. Jeg opnår et stort knæhøj, men jeg har ikke fødderne placeret så langt nede, som jeg kunne, hvis jeg ønskede at bruge forlårene mest i dette løft. Min udad roterede fodposition og højden på, hvor jeg har fødderne, gør det muligt for mig at bruge inderlår og baller samtidigt med, at jeg lader knæene søge udover tæerne.

Som illustreret er det ikke farligt. Over tid kan man gradvist øge belastning eller bevægelsesudslaget for at styrke netop knæet til at kunne tåle mere. Undgår du belastning i et led, så vil det led potentielt også blive svækket og blive mere sårbart overfor generel belastning og bevægelse i yderpositioner.

Så med andre: Use what you’ve got. Hvis du aldrig bruger dine knæ, så vil de for altid være skrøbelige. Naturligvis skal man tage højde for skader og skavanker. Men din krop er kun så sårbar og skrøbelig, som du gør den til.

Din krop. Dine led, dine muskler og dine knogler er stærke og robuste. Din krop kan meget mere, end du går og tror. Og hvis ikke den kan endnu, så kan den i hvert fald komme til det.

Lad derfor ALTID dine knæ søge udover tæerne i fremtiden. Dine knæ må lige præcis det, som de kan. Indenfor smertegrænsen. Prøv dig frem. Men vær rationel når det kommer til valg af belastning. Du får intet godt ud af at undgå, at knæene kommer udover tæerne og du skaber kun unødvendig frygt i din krop ved at have bekymring omkring træning og bevægelse.

Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard Her kan du betale med Anyday MobilePay Viabill GLS Pakkeshop Click & Collect (i 2630 Taastrup)