Lat pulldown: Guide til øvelsen og udstyret
- af Fitness Engros
06.03.2024

Lat pulldown er - sammen med dødløft og rows - en af de mest populære rygøvelser, og det er ikke uden grund. Denne øvelse er effektiv til at styrke den brede rygmuskel, øvre ryg samt biceps. Hvis du ønsker at træne din ryg og opnå en stærk og veldefineret overkrop, så er lat pulldown et must i din træningsrutine. 

I denne guide vil vi kigge på, hvorfor denne øvelse er populær, hvordan man udfører øvelsen korrekt, og hvilket udstyr der er bedst egnet.

Hvorfor er lat pulldown en af de mest populære rygøvelser?

Lat pulldown er populær af flere årsager. Denne øvelse er velegnet til både begyndere og øvede, da den giver mulighed for at justere belastningen og tilpasse øvelsen efter ens niveau. Lat pulldown træner primært den brede rygmuskel (latissimus dorsi), hvilket bidrager til en mere veldefineret og stærk ryg. Derudover involverer øvelsen også både den øvre del af ryggen, nakken og biceps. 

Sådan udfører du lat pulldown

For at udføre lat pulldown korrekt skal du følge disse trin: 

  1. Sæt dig ned på lat pulldown maskinen og juster sædet, så dine knæ er bøjet i en 90 graders vinkel, og dine fødder hviler fladt på gulvet 
  2. Tag fat i håndtaget med et overhåndsgreb, hvor dine hænder er lidt bredere end skulderbredde 
  3. Spænd i din core og sænk skulderbladene
  4. Træk håndtaget ned mod kravebenet ved at bøje i albuerne og trække skulderbladene sammen 5
  5. Hold kortvarigt spændingen i rygmusklerne og sænk langsomt håndtaget tilbage til startpositionen 

Gentag øvelsen for det ønskede antal gentagelser. Hvis du ikke kan udføre øvelsen i et roligt og kontrolleret tempo, bør du nedjustere vægtbelastningen.