Fri fragt ved køb over 995,-
365 dages returret
Kundeservice: +45 56 14 15 44
FIND APRIL FAVORITTERNE HER

Træn hele kroppen med kun et sæt håndvægte

Perfekt på farten eller til sommerens udendørstræning

Træn hele kroppen med kun et sæt håndvægte
Træn hele kroppen med kun et sæt håndvægte
17.03.2024

I jagten på en stærkere og sundere krop er der intet træningsredskab, der er mere alsidigt og tilgængeligt end håndvægtene. Uanset om du er ny i træningsverdenen, en øvet fitnessentusiast eller en sand ekspert i styrketræning, kan du i dette blogindlæg læse, hvordan du med et enkelt sæt håndvægte kan opnå en omfattende træning af hele kroppen. Du finder altså et komplet træningsprogram med håndvægte.

Hvorfor håndvægte? 

Håndvægte tilbyder en unik kombination af praktisk anvendelighed og effektivitet. De er ideelle, når du er på farten og ikke har adgang til dit sædvanlige træningscenter, presset på tid og kun har få minutter til rådighed, eller når dit foretrukne fitnesscenter simpelthen er for overfyldt. Med håndvægte i hånden, er du aldrig begrænset af sted eller tilgængeligheden af udstyr. 

Fordelingen af træningen 

For at sikre sig den bedst mulige træning, er det vigtigt at alle kroppens store muskelgrupper bliver udfordret. Dette kan variere baseret på, hvor ofte du træner hver uge. For de fleste, der træner mellem 1 til 3 gange ugentligt, vil det program, jeg deler her, være yderst effektivt. For dem der træner oftere, kan det være nødvendigt at justere programmet for at undgå overtræning eller finde en helt anden træningssplit. 

Dette træningsprogram er designet omkring fire centrale bevægelser: pres, træk, knæbøj, og hinge. Disse bevægelser sikrer, at vi kommer hele kroppen rundt, fra skuldre, bryst og triceps til hele ryggen, biceps, for- og baglår samt ballerne. 

Vælg en håndvægt med den rette vægt

Til demonstrationen har jeg valgt et par hexagon håndvægte på 20 kg, men det vigtigste er at vælge en vægt, der passer til dit niveau og den valgte træningsøvelse. Det optimale antal gentagelser for muskelopbygning eller -vedligeholdelse ligger typisk på mellem 6-25, afhængigt af øvelsen og dit mål.

For dette program anbefales det at udføre mellem 8-12 gentagelser pr. øvelse, og for dem, der udføres unilateralt, gælder det pr. arm eller ben. Du kan justere antallet af sæt fra 2 og opefter, alt efter energiniveau og den valgte belastning.

Udførelsesmetoder 

Øvelserne i dette program kan udføres på to måder, afhængigt af dine præferencer og træningens kontekst: 

Individuelt 

Hvis du foretrækker en fokuseret tilgang, kan du udføre øvelserne hver for sig med en pause på 2-3 minutter mellem hvert sæt. Dette giver dine muskler tid til at komme sig og forberede sig til den næste runde, hvilket er ideelt for at opretholde høj kvalitet og teknisk korrekt udførelse gennem hele træningen.

Som cirkeltræning 

For en mere dynamisk og konditionsorienteret session kan øvelserne udføres i en cirkeltræning. Dette indebærer, at du bevæger dig fra den ene øvelse til den næste med kun 20-30 sekunders pause imellem. Når du har gennemført en runde af alle øvelserne, anbefales det at holde en pause på 2-3 minutter, før du starter forfra. Denne metode holder pulsen oppe og maksimerer fedtforbrændingen, samtidig med at den giver en varieret træningsoplevelse. 

Vigtigheden af pause

Uanset hvilken metode du vælger, er det vigtigt at være opmærksom på pauserne mellem sættene og øvelserne. Disse pauser er afgørende for at sikre, at du kan opretholde en høj præstation og teknisk korrekthed gennem hele træningspasset. De giver også dit kardiovaskulære system en kort hvileperiode, hvilket er essentielt for at kunne yde dit bedste fra start til slut.

#}
#}
#}
#}
#}
#}
#}
#}

Øvelser og teknikker for en fuldkropstræning

For at sikre en omfattende træning, har jeg udvalgt øvelser, der omfatter de fire fundamentale bevægelser. Disse bevægelser er nøje udvalgt for at give en helkrops træning, der effektivt adresserer hver primær muskelgruppe.

Pres-bevægelsen: Skuldre, bryst og triceps

Vi begynder med pres-bevægelsen. Her er den primære øvelse Deficit Push-ups med håndvægte, som tillader et dybere fald og dermed et større bevægeudslag end traditionelle push-ups. Dette øger intensiteten og effekten på brystet, skuldrene og triceps. For de, som søger et mere tilgængeligt alternativ, kan man også lave Floor Dumbbell Chest Press. Denne øvelse mindsker bevægeudslaget, hvilket gør den ideel for nybegyndere eller som opvarmning.

Træk-bevægelsen: Ryg, lats og biceps

Næste fokusområde er træk-bevægelsen, hvor Bent Over Dumbbell Row står i centrum. Denne øvelse styrker øvre ryg, lats, bagskulder og biceps, og er samtidig krævende for kroppens stabilitet og styrke. For dem, der ønsker at sænke sværhedsgraden, mens de stadig fokuserer på disse muskelgrupper, er Single Arm Supported Dumbbell Row det perfekte valg. Den understøttede variant mindsker belastningen på lænden og tillader en mere fokuseret træning af de enkelte muskler.

Knæbøj: Forlår og baller

For at inddrage underkroppen, lavet vi Dumbbell Front Squat. Denne øvelse kræver god mobilitet og stabilitet, idet håndvægtene placeres foran kroppen, hvilket øger belastningen på forlår og baller. Som et mere tilpasset alternativ kan Dumbbell Split Squat udføres. Denne variation tillader en dybere og mere fokuseret aktivering af de samme muskelgrupper, og kan justeres i sværhedsgrad ved at ændre vægtbelastningen eller støtten.

Hinge-bevægelsen: Baglår, baller og nedre ryg

Til sidst dykker vi ned i hinge-bevægelsen med Dumbbell Romanian Deadlift. Denne øvelse er fundamental for at styrke baglår, baller og den nedre ryg, med en særlig vægt på at forbedre kroppens posturale styrke og stabilitet. For dem, der ønsker at målrette træningen i en lidt nemmere alternativ, så er Staggered Stance Dumbbell Romanian Deadlift et fremragende valg. Den forskudte fodstilling muliggør en ensidig træning, som kan gøres lettere eller sværere afhængigt af vægten.

Afsluttende råd

Det er vigtigt at understrege, at disse fire øvelser, i de forskellige bevægemønstre, ikke kan stå alene uden andre essentielle faktorer for muskelopbygning. Du vil uden tvivl bygge mere styrke, så længe du laver en eller anden form for styrkerelateret træning.

Din styrketræning bør suppleres med et højt proteinindtag. Ved siden af dette, er din vedholdenhed og evne til at presse dig selv, de tre sidste gældende faktorer for muskelopbygning. 

Dette træningsprogram med håndvægte er perfekt til dig, der gerne vil opnå større fysisk velvære og styrke. Husk, at træning ikke kun handler om de vægte, vi løfter, men også om den indsats, vi lægger i vores helbred og trivsel. Uanset hvor du er på din fitnessrejse, er håndvægte et fantastisk værktøj til at føre dig videre mod dine mål.

Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard Her kan du betale med Anyday MobilePay Viabill GLS Pakkeshop Click & Collect (i 2630 Taastrup)