Sådan ser min træning ud som CrossFit-atlet
26.06.2024

CrossFit er en sportsgren, som tillader en meget høj træningsvolumen, fordi der er så mange forskellige øvelser. Det betyder, at der hele tiden er noget at lave og mange øvelser, som du hele tiden kan træne og forbedre. 

Min typiske træningsuge

En typisk træningsuge for mig består af 11 træningssessioner fordelt på to sessioner dagligt bortset fra torsdag, som er en ”let” dag med kun en let træningssession og søndag som er en fuld hviledag. Det er den struktur, som er mest almindelig bland de generiske CrossFit træningsprogrammer til ”elite” atleter, selvfølgelig med små variationer såsom, hvilken dag der er hviledag. Jeg træner selv Kriger training, som bliver lavet af Kristin Holte, der er en norsk CrossFitter, der har deltaget mange gange til CrossFit Games. Når jeg træner på hold (vil blive uddybet senere), træner jeg Apex, som bliver lavet af Emil Matthews og Philip Thun, som er konkurrenceholdstrænerne i Crossfit Butcher’s Lab.

Tre hovedområder i CrossFit

CrossFit som sport består af tre hovedområder – vægtløftning (alt hvor en vægt bliver løftet), konditionering (cardio) og gymnastik (alt kropsvægtrelateret). En træningsuge skal tilgodese, at alle områder bliver trænet. Hvis vi kun træner et af elementerne, bliver det kaldt for monostrukturel træning, ligesom en workout med flere af hovedområderne bliver kaldt for multistrukturel. Ofte har en session fokus på et af hovedområderne, men det sker sjældent, at der ikke indgår noget fra hver af områderne. Et eksempel på det kunne være, at du om mandagen havde to sessioner, hvor første session havde fokus på vægtløftning og session to have fokus på cardio.

Træning på konkurrencehold

For at gøre træningen mere kompliceret, har jeg i år valgt at konkurrere på et hold. Derfor skal en del af mine 11 ugentlige sessions også dedikeres til holdtræning, hvor vi udover at træne de tre hovedområder også skal øve os på at bevæge os synkront, fx ved at skulle lave synkrone burpees eller synkron vægtløftning. Jeg træner typisk med mit hold fast to gange ugentligt. Der er altså rigtig mange forskellige ting, som man kan optimere, når man træner Crossfit og derfor kan Crossfit hurtigt virke uoverskueligt, men det er også det fede ved sporten. CrossFit er reelt set en sport, hvor man kan blive bedre på mange forskellige måder og hvor alt træning rent faktisk er godt.

Struktur og variation i træningen

For at gøre det lettere følger jeg samme struktur for træningen året rundt, men alt efter hvor i CrossFit sæsonen, vi befinder os, kan sessionerne være meget forskelligt prioriteret. Udenfor sæsonen vil de tre hovedområder oftest blive trænet mere monostrukturelt. Jo tættere på sæsonen vi kommer, jo mere træner jeg multistrukturelt, idet de workouts vi laver til konkurrencer for det meste, er multistrukturelle, men der er selvfølgelig også undtagelser såsom fem km løb på tid.

CrossFit-konkurrence

I skrivende stund er vi netop startet på den officielle sæson. Både Open og kvartfinalerne er bag os. Open og kvartfinalerne er begge online konkurrencer, hvor Crossfit Headquarters udgiver workouts i starten af weekenden og hen over weekenden skal atleterne så filme dem lave workouten og sende den ind seneste mandag aften. Mit hold har kvalificeret sig til semifinalerne i Frankrig, (der på ikke Crossfit sprog betyder Europamesterskaberne) hvor de 30 bedste europæiske hold skal konkurrere om en plads til Crossfit Games (Verdensmesterskaberne). Europa skal sende otte hold til Games så der bliver hård konkurrence – det betyder at min træning bliver omlagt, så der bruges flere sessioner på hold træning samt at der trænes mere multistrukturelt og konkurrence specifikt.