Fri fragt ved køb over 995,-
365 dages returret
Kundeservice: +45 56 14 15 44

Sådan kombinerer du kondition- og styrketræning

Sådan kombinerer du kondition- og styrketræning
Sådan kombinerer du kondition- og styrketræning
07.10.2024

Konditionstræning, kredsløbstræning, kardiovaskulær træning, cardio, cirkulationstræning, udholdenhedstræning… kært barn har mange navne!

I styrketræningsverdenen kan konditionstræning (eller kredsløbstræning som jeg gerne kalder det) ofte falde lidt i baggrunden og det er en skam, hvis du spørger mig. Motion, hvor vi får pulsen op og styrker hjertet, er lige så vel som styrketræning en vigtig medspiller for en sund livsstil. Ved at integrere konditionstræning i vores motionsvaner, opnår vi øget udholdenhed og energi og en række mentale fordele, der giver os større velvære. En styrketræningsrutine kan fint kombineres med konditionstræning, og vice versa. Man kan enten dele sin ugentlige træningsrutine op i både styrketræning og konditionstræning, man kan opbygge de enkelte træninger således, at der både er en styrke og konditionsdel, eller man kan udføre sin styrketræning på en måde, så hjerte og lunger bliver udfordret lige så meget som led og muskler.

I dette blogindlæg kan du både læse lidt mere om fordelene ved konditionstræning, om de generelle anbefalinger, forskellige muligheder for konditionstræning, samt nogle eksempler på, hvordan du kan integrere konditionstræning i din træningsrutine.

Flere fordele for det fysiske og mentale helbred

Selvom konditionstræning kan føles hårdt, mens man er i gang, er følelsen bagefter det hele værd. Når man har fået pulsen op og hele systemet har været i gang, mærker man en stor tilfredshed og fornyet energi, og man føler sig både fysisk og mentalt styrket. Det er der gode grunde til.

Konditionstræning styrker hjertet og forbedrer blodcirkulationen, hvilket bidrager til et lavere blodtryk og bedre ilttransport i kroppen. Regelmæssig konditionstræning mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme som forhøjet blodtryk, koronararteriesygdom og slagtilfælde. Det hjælper også med at regulere kolesterolniveauer og en bedre blodsukkerkontrol, hvilket kan forebygge type 2-diabetes. Samtidig styrker træningen lungerne, forbedrer immunforsvaret og fremmer bedre søvn, hvilket alt sammen bidrager til en sundere og mere modstandsdygtig krop.

Regelmæssig konditionstræning har også vist sig at forbedre vores kognitive funktioner og hukommelse. Desuden kan det reducere symptomer på angst, depression og stress.

Der frigives nemlig endorfiner, som er kroppens naturlige ‘’feel-good’’ kemikalier. Regelmæssig fysisk aktivitet fremmer en bedre mental balance og øget selvværd.

Anbefalinger til daglig fysisk aktivitet

De nyeste anbefalinger for fysisk aktivitet, som udkom her i 2024, er simple og ligetil formuleret. Voksne (18-64 år) anbefales at være fysisk aktiv mindst 30 min. om dagen, med moderat intensitet, så man bliver let forpustet og indimellem også med høj intensitet, så man bliver forpustet. I den ugentlige fysiske aktivitet, bør styrketræning indgå mindst 2 gange om ugen og derudover er det som beskrevet anbefalet, at man løbende bliver forpustet under sin træning. At blive forpustet behøver ikke altid at være tilfældet ved styrketræning, derfor kan det være givende at gøre sig tanker om, hvorvidt kredsløbet er integreret i træningsrutinerne.

I anbefalingerne fremhæves, at selv lidt fysisk aktivitet er bedre end ingenting – uanset hvor lang tid det tager, hvor hårdt eller hvor tit det er. Samtidig vil det selvfølgelig gavne dit helbred yderligere, hvis du er fysisk aktiv ud over det anbefalede. Dog vil jeg understrege, at mængden af fysisk aktivitet også kan komme til at tage overhånd, i form af overtræning. Det er vigtigt, at fysisk aktivitet tilpasses dagligdagen, ikke omvendt.

Selvom det anbefales at være aktiv i mindst 30 sammenhængende minutter om dagen, kan fx. hyppigere mindre sessioner af 10-15 minutter også være en mulighed, hvis det passer bedst ind i din hverdag. Lidt fysisk aktivitet er altid bedre end ingen fysisk aktivitet.

For at gøre træningen interessant og mest muligt målrettet i forhold til dine ønsker, kan du vælge mellem eller kombinere forskellige former for konditionstræning.

#}

Flere former for konditionstræning

Der er mange muligheder for konditionstræning, både på maskiner, med egen kropsvægt og med andre redskaber, både udenfor og indenfor, i fitnesscenteret, derhjemme eller andre steder, samt alene eller sammen med andre.

Konditionsmaskiner

De fleste konditionsmaskiner giver mulighed for at justere intensiteten, så du kan skræddersy træningen til dit niveau og mål. Du kan ændre hastighed, modstand, hældning osv. Her er et par bud på, hvilke konditionsmaskiner der findes i fitnesscentre, men som du også kan have stående i dit hjem, hvis det er praktisk for dig:

Løbebånd, motionscykel, romaskine, crosstrainer, trappemaskine, stepmaskine samt maskiner som AirBike og SkiErg er alle populære konditionsmaskiner, som findes i forskellige størrelser og udgaver. På mange maskiner kan hastighed, niveau/hældning mm. justeres, så du kan tilpasse intensiteten og træningen efter behov. Med alle disse maskiner træner du dit kredsløb, og nogle fokuserer primært på benmusklerne (løbebånd, motionscykel, trappemaskine, stepmaskine), mens andre involverer hele kroppen (crosstrainer, romaskine, AirBike og SkiErg). Motionscyklen og crosstraineren er meget skånsomme for leddene, hvilket kan være gavnlig for nogle.

Der findes også et hav af øvelser, for at dyrke konditionstræning med egen kropsvægt, hvor vi samtidig bruger hele kroppens led og muskler. De kan udføres både i fitnesscenteret og derhjemme, alene eller sammen med andre. Øvelser som burpees, jump squats/lunges/jacks, mountain climbers, high knees, eller step-ups er perfekte til at få pulsen op og træne hele kroppen.

Cardiotræning udenfor og andre steder

Der er mange muligheder for konditionstræning udendørs og andre steder end i træningscenteret, enten alene eller sammen med andre.

Løb, powerwalking, cykling eller rulleskøjteløb er klassikere, mens sjippetov og trappeløb kan give dig intens træning på små områder. Svømning eller roning i åbent vand er også fantastisk. Der er også mange forskellige former for holdsport, hvor du kan dyrke højintensiv konditionstræning i fællesskab, som fx fodbold, håndbold, basketball eller ultimate frisbee. Sportsgrene som dans eller boksning kan også være fine muligheder for at få pulsen op.

Intensitet

Konditionstræning kan udføres med lav, moderat eller høj intensitet. Alle niveauer anbefales for en balanceret træningsrutine og god sundhed.

Lav intensitetstræning, som en rolig gåtur eller let cykling, er skånsom for kroppen og egner sig godt til begyndere eller som en restitueringstræning. Det hjælper med at forbedre kredsløbet og fremme en sund livsstil uden at overbelaste kroppen.

Træning med moderat intensitet, kunne være en rask gåtur, cykling i almindeligt tempo eller jogging. Du vil blive forpustet, men kan stadig føre en samtale. Denne type træning forbedrer gradvist konditionen og opretholder et sundt hjerte.

Højintensiv konditionstræning kræver maksimal indsats, hvilket hurtigt gør dig forpustet. Denne type træning skal derfor være kortere end lavere intensitetstræning, som fx en hurtig løbe- eller cykeltur, eller kan udføres som intervaltræning (HIIT), hvor man veksler mellem perioder med høj intensitet og korte pauser. Intervallerne kan varieres i både længde og intensitet, alt efter træningsniveau og type af bevægelse, såsom sprints, bakketræning eller øvelser som burpees eller mountain climbers. Højintensiv træning udfordrer kroppen til at arbejde hårdere i kortere tid og er effektiv til hurtigt at forbedre konditionen.

Ved at inkludere alle disse intensitetsniveauer i din træningsrutine, kan du opnå en alsidig og effektiv konditionstræning.

Integreringen af konditionstræning i hverdagen

Sidst men ikke mindst, vil jeg dele nogle ideer til, hvordan du kan integrere konditionstræning i din træningsrutine. Som beskrevet tidligere, er der forskellige muligheder for dette. Her er 3 eksempler:

Ugentlig opdeling

Du kan dele din uge op mellem konditionstræning og styrketræning. For eksempel kan du styrketræne mandag, onsdag og fredag, mens du dedikerer tirsdag og torsdag til konditionstræning som løb eller cykling. På den måde sikrer du både, at du får styrket dine muskler og forbedret din kondition. Husk, at du jo også får pulsen lidt op til styrketræning, så det vil stadig tælle ind i de 30 minutters anbefalede fysisk aktivitet. På de resterende dage kunne du gå en tur eller udføre arbejde i hjemmet. Lidt har også ret! Al bevægelse tæller. Igen: tilpas træningen til din dagligdag og uge, ikke omvendt.

Kombineret træning

Du kan kombinere både styrke- og konditionselementer i samme træning. Du kan f.eks. starte med en kort opvarmning som at gå op ad bakke på løbebåndet, derefter en omgang styrketræning (såsom squats, dødløft, push-ups og ‘pull down’), og til sidst afslutte med en konditionsdel som intervalløb eller cykling. En sådan kombination sikrer, at du arbejder både med musklerne og det kardiovaskulære systemet i én session.

Kredsløbs-udfordrende styrketræning

Hvis du bare elsker styrketræning og konditionstræning ikke siger dig så meget, kan du sagtens udføre nogle styrketræningspas på en måde, der også udfordrer din kondition. Du kan udføre øvelser med høj intensitet og så sørge for kun at holde ganske korte pauser mellem sæt, såsom cirkeltræning. For eksempel kan du lave en cirkel med burpees, kettlebell swings, og box jumps, efterfulgt af korte pauser. På den måde kan du holde pulsen oppe og du får en god kombination af styrke og konditionstræning.

Sophie Dehns favoritter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard Her kan du betale med Anyday MobilePay Viabill GLS Pakkeshop Click & Collect (i 2630 Taastrup)