Mange af os træner for at få mere energi og overskud i hverdagen og selvfølgelig også for at kunne klare hverdagens fysiske udfordringer. Din kondition har indflydelse på, hvor let eller hårdt det er for dig at klare både dagligdagsaktiviteter, som at gå op ad trapper, lege med børnene, cykle eller andre mere intense aktiviteter som sport og motion.
Hvad er konditionstræning egentlig?
Det handler grundlæggende om at få pulsen op og dermed forbedre din krops evne til at transportere ilt rundt. Når du træner regelmæssigt, bliver dit hjerte bedre til at pumpe blodet rundt, hvilket betyder, at det kan sende mere ilt ud til dine muskler. Mere ilt til musklerne betyder bedre præstation og evne til at yde mere. Konditionstræning kaldes også for kredsløbstræning, da det altså handler om, hvor effektivt din krop kan optage og transportere ilt fra luften til dine muskler og organer via blodet.
Dårlig kondition er blevet forbundet med øget risiko for hjertekarsygdomme og højere dødelighed end faktorer som rygning og forhøjet blodtryk. Så det er vigtigt at prioritere sin kondition.
Lad os kigge lidt ind i, hvordan du kan få mere konditionstræning ind i din træning.
Konditionstræning som opvarmning
At inkludere konditionstræning som en del af din opvarmning før dit træningspas er en glimrende strategi. Når du begynder med konditionstræning, øges din kropstemperatur, hvilket forbereder din krop på den kommende fysiske aktivitet. Denne opvarmning af musklerne forbedrer smidighed og mobilitet og hjælper med at forberede din krop på de krav, den vil blive udsat for under træningen. Ved at varme op på denne måde reduceres risikoen for skader, hvilket gør din træning mere sikker og effektiv.
Eksempel på en opvarmning
- Rulle på en foamroller
- Konditionstræning, hvor du sørger for at få pulsen op
- Dynamisk mobilitet, hvor du aktiverer kroppen med fokus på de områder du skal træne