Fri fragt ved køb over 995,-
365 dages returret
Kundeservice: +45 56 14 15 44
FIND OKTOBERS UDVALGTE PRODUKTER LIGE HER

Historien bag kettlebells: Typer, teknikker og træning

Historien bag kettlebells: Typer, teknikker og træning
Historien bag kettlebells: Typer, teknikker og træning
- af Leon Hutchinson
21.10.2024

Kettlebells stammer fra det 17. århundredes Rusland, hvor pyramideformede vægte kaldet "giri" blev brugt på store vægte til at måle korn, foder og kød. Over tid ændrede "giryaen" eller kettlebellen form og størrelse og blev et redskab, der var specifikt fremstillet til styrketræning. Disse jernkugler med håndtag, som løftes i en svingende bevægelse, blev udviklet af de russiske stærkmænd, som en metode til hurtigt at opbygge styrke, balance, fleksibilitet og udholdenhed.

Historien om kettlebells: Sådan trænede stærkmænd og militær styrke

I slutningen af det 19. århundrede begyndte man at bruge kettlebells til både rekreative formål og konkurrencer i Rusland og Europa, og de blev brugt af cirkusstærkmænd. Grundlæggelsen af den konkurrenceprægede kettlebell-løftning, eller girevoy-sport, dateres til 1885 med oprettelsen af " Circle for Amateur Athletics".

Russiske girya'er måles traditionelt i vægtenheden pund, som svarer til 16,38 kilo (36,11 pund), hvilket forklarer de usædvanlige vægtstørrelser, du finder i dit fitnesscenter. Det engelske udtryk "kettlebell" har været i brug siden begyndelsen af det 20. århundrede.

Den russiske kettlebell betragtes som det ultimative redskab til allround-styrketræning og cardiotræning. De bruges stadig i dag af det russiske militær som en målestok for allround styrke og udholdenhed. De udfører en 10-minutters snatch-test som en del af deres optagelsesprøve til militæret.

Hvad er forskellen på competition kettlebells og støbejernskettlebells?

Der findes mange forskellige typer kettlebells, men der er reelt kun 2, som er værd at bruge tid på: competition kettlebells og støbejernskettlebells.

Competition kettlebells

Competition kettlebells er lavet af støbejern og har samme størrelse og håndtagsbredde, uanset vægt. De har også næsten altid de samme farver for hver vægtklasse: 

  • Lyserød = 8 kg 
  • Blå = 12 kg 
  • Gul = 16 kg 
  • Lilla = 20 kg 
  • Grøn = 24 kg 
  • Orange = 28 kg 
  • Rød = 32 kg 
  • Hvid = 40 kg 
  • Sølv = 44 kg 
  • Guld = 48 kg


Competition kettlebells har 33-35 mm håndtag og er designet til øvelser med høje gentagelser. Hvis du har brugt vægtstænger, kan du sammenligne det med, når du træner med vægtskiver, der altid har samme størrelse, uanset vægten, så din teknik er konsistent under olympiske løft. Competition kettlebells følger samme princip i kettlebelltræning.

Støbejernskettlebells

Støbejernskettlebells varierer i størrelse og håndtagsbredde: 

  • 4-8 kg – 3,05 cm 
  • 12 kg – 3,55 cm 
  • 16-40 kg – 3,8 cm 
  • 44-92 kg – 4 cm


Det kan være en fordel ved løft af lettere vægte og ved dobbelt kettlebell-løft, men det kan også være en ulempe, når du skal øge vægten gradvist. Det handler om præference.

Kettlebell-filosofi: Hard style og soft style

Udtrykket "hard style" refererer til en type hånd-til-hånd kamp, som russiske specialstyrker blev undervist i, i 1970'erne. Hardstyle kettlebell-træning blev udviklet i 1980'erne for at understøtte denne træning. Denne blandede kampsport har rødder i Okinawa Goju Ryu, der er en kampsport kendt for sin hårde japanske indflydelse samt sin flydende kinesiske smidighed.

En god analogi til at beskrive denne teknik er som en pisk: fleksibel og løs lige før slaget, men hård og stærk i det øjeblik, slaget rammer. Det handler om at fokusere al din energi – eller kime – på ét punkt for at levere et eksplosivt angreb med korrekt teknik og maksimal kraft på kortest mulig tid. Det er ikke et spørgsmål om at spare på kræfterne, men snarere at maksimere kraftproduktionen. Bevægelsen skal være fast og målrettet for at styrke slagets kraft. Typisk stopper du, når enten styrken, hastigheden eller teknikken begynder at svigte.

Begrebet "soft style" refererer til sports- eller Girevoy-stil. Girevoy-stil er en yderst krævende styrkeløftningssport, som bedømmes ud fra, hvor længe en atlet kan løfte en vægt over en fastsat tid (normalt 10 minutter). I modsætning til traditionel styrkeløftning, hvor en atlet løfter maksimale kilo i ét løft (One-rep max), er Girevoy-stil cyklisk, ligesom langdistancesvømning (med vægte). De to hovedløft, der bruges, er Snatch og Long Cycle.

Girevoy-stil-teknikker handler langt mere om kraftbesparelse end kraftproduktion. I Girevoy-stil vil du normalt bruge bløde, glidende pendullignende bevægelser, der hjælper med at fokusere på udholdenhed.

Kom godt i gang med din kettlebelltræning

Hard eller soft style er begge gode. Det handler primært om at finde den stil, der passer dig bedst, og træne den. Soft style er til udholdenhed, hard style er til eksplosivitet. Uanset hvad du foretrækker, er det bedre end at sidde på sofaen.

Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard Her kan du betale med Anyday MobilePay Viabill GLS Pakkeshop Click & Collect (i 2630 Taastrup)