Fri fragt ved køb over 995,-
365 dages returret
Kundeservice: +45 56 14 15 44
FIND SEPTEMBERS UDVALGTE PRODUKTER LIGE HER

Tips til dig som gerne vil bygge muskelmasse

Tips til dig som gerne vil bygge muskelmasse
13.09.2024

At være ny til træning er noget alle skal gå igennem her i livet.

Det vil være i forskellige stadier af hvert individs liv. Nogle starter meget tidligt. Andre starter først, når de helbredsmæssigt kan se en nødvendig årsag til at styrketræne.

Styrketræning, som også kombineres med kredsløbs/cardio træning, er ifølge nutidens studier med til at øge livskvaliteten, mindske livsstilssygdomme og dermed forlænge folks levetid. Det er aldrig for sent at starte og heldigvis får mange danskere hvert år øjnene op for de fordele, som følger med træning og bevægelse.

Hvad kan man forvente i starten, når man er nybegynder til styrketræning?

Der er aldrig perfekt et tidspunkt at starte på. Min egen erfaring som træner har lært mig, at man skal smede, når jernet er varmt. Ensbetydende med at man skal tage handling, når lysten er der. Tiden vil altid være der. Man skal bare finde den.

Træning skal være lystbaseret. Dog vil der også være dage, hvor du bør træne, når du mindst gider. Den disciplin skal opbygges over tid, hvis ikke det er noget, som du finder naturligt.

Hvis du gerne vil bygge muskelmasse og netop har fået øjnene op for styrketræning, vil du drage størst fordel af at sætte barren lavt, når det handler om mængden af træningspas, du forventer at kunne klare på en uges tid (strækning på 7 dage).

Hvis din idé om 4 træninger, måske ikke vil holde i længden, så sænk det til 2-3 stykker. Start derfra og forbliv konsistent med at ramme de træningspas hver uge.

Skulle det ske, at du ikke træner den mængde, du havde forventet, så går det også. Du laver trods alt allerede mere, end før du overhovedet trænede. Så mere muskelmasse skal du nok bygge på.

Det tager tid, uanset hvad.

I starten af din styrketræningsdebut, kan du forvente en masse ømhed. Du kan forvente, at din styrke stiger hurtigt og du derfor også muskulært adapterer hurtigt til nyt uvant arbejde. Som altså betyder, at du potentielt henter en masse muskulære forandringer i form af resultater tidligt og i et potentielt hastigt tempo.

Det tempo kommer naturligvis til at ændre sig på sigt. For hvert år der går med styrketræning, vil du bygge mindre muskelmasse. Sådan er det at bygge muskelmasse under naturlige forhold.

Genetik spiller også en stor rolle i forbindelse med mængden af muskelmasse, man naturligt kan opbygge og hvordan det sætter sig på kroppen.

Det bør den gennemsnitlige person først vurdere på efter minimum 2-3 års kontinuerlig styrketræning.

For de fleste vil man føle sig usikker i starten. Det vil ikke falde alle lige naturligt at være hamrende dygtige motorisk og man kan støde på bevægelighedsudfordringer i visse øvelser. Heldigvis kan man træne sig ud af mange problemer i træningscenteret.

Ligesom så mange andre ting i livet, så kan det tilgås med åbenhed og lysten til at have det sjovt, imens man forbedrer sig. Både mentalt og fysisk. Derfor giver det mening at bruge tiden på øvelser og træning, man finder sjovt, læringsrigt og udfordrende.

I starten kan du forvente at kunne slippe afsted med lettere træning. Men forvent ikke at du for evigt kan rykke dig og bygge mere muskelmasse, hvis ikke din træningsintensitet ændrer sig. Det skal blive hårdere at træne for at nå et nyt niveau. Din krop vil på sigt have brug for ny stimuli og du vil være nødt til også at kigge ind i andre faktorer end blot træning, såsom din kost, dit proteinindtag og din daglige søvn.

Hvad gør man som nybegynder for at komme godt fra start?

Til at starte med skal du lave det, du finder sjovt. Du vil ikke nødvendigvis være nødt til at følge et program. Du skal nok rykke dig, selvom du laver noget tilfældigt og ikke følger et specifikt træningssplit.

De fleste af mine klienter, som også har været nybegyndere, har klart oplevet bedst fremgang og overblik ved at følge et bestemt træningssplit- og program, som justeres undervejs i takt med træningsfrekvens potentielt ændres og nye tiltag finder sted.

Det bedste træningsprogram er det, du følger kontinuerligt over længere tid. Det kan være nok så avanceret. Men den plan du følger, bør være så simpel at følge i starten for at undgå for mange afvigelser. Tilfældig træning giver tilfældige resultater. Især hvis det står på over længere tid.

Find derfor et træningssplit som er overskueligt, motiverende og som du kan se dig selv følge uge efter uge. Det træningssplit du vælger i starten, kan altid ændre sig i takt med, at du øger eller mindsker mængden af ugentlige træningspas og potentielt også forbedrer dine færdigheder i træningscenteret.

Over tid vil du forhåbentlig lære at mere ikke nødvendigvis altid er bedre.

Tips til dig som gerne vil bygge muskelmasse
Tips til dig som gerne vil bygge muskelmasse
Tips til dig som gerne vil bygge muskelmasse
Tips til dig som gerne vil bygge muskelmasse
Tips til dig som gerne vil bygge muskelmasse
Tips til dig som gerne vil bygge muskelmasse
Tips til dig som gerne vil bygge muskelmasse
Tips til dig som gerne vil bygge muskelmasse

Teknisk korrekt udførsel, tempomanipulation og relevant bevægelsesudslag

Man er sjældent kommet galt afsted med god teknik. Tværtimod. Lær at mestre bevægelsesmønstre, lad dig ikke holde tilbage, men vær stadig rationel i din tilgang. Med andre ord: bliv bedre til at bevæge dig motorisk og vend dine led samt muskler til store bevægelsesudslag og øg herfra belastningen langsomt. Du kan aldrig lave for lidt progression.

For en start vil det give bedst mening at finde netop de passende bevægelsesudslag i diverse øvelser, som føles udfordrende, men ikke smertefulde. Som udgangspunkt vil det altid fremme smidighed, styrke og muskelopbygning at træne i det fulde bevægelsesudslag. Det handler om at komme helt ud i de sammentrykkede og forlængede positioner af de respektive muskelgrupper, du træner i en given øvelse.

Med henblik på at øge den totale mængde muskelmasse, giver det især mening at træne med langsommere tempo i sænkefasen af dine løft. Altså den excentriske del. Her er musklen under konstant spænding, du skaber et stræk på musklen og kan dermed forlænge TUT (Time under tension), altså mængden af tid den muskelgruppe du træner, er under spænding/belastning, hvilket er super relevant i jagten på muskelopbygning.

Valget af øvelser og mængden af sets & reps

Heldigt for dig, og alle andre, så findes der ingen øvelser, som du skal lave for at bygge mere muskelmasse. Du skal lave lige netop de øvelser, du finder motiverende og udfordrende. Med fordel kan du vælge øvelser som har færre stabilitetskrav, altså øvelser hvor du selv skal stabilisere vægten, såsom Barbell Back Squats, Bænkpres med stang eller rows med håndvægte etc.

Større krav til stabilitet vil for de fleste betyde, at flere muskler skal på arbejde, hvilket derfor kan hæmme os i at lave progression eller flytte så mange kilo som muligt.

I det store billede handler muskelopbygning om at flytte vægt fra a til b så effektivt som muligt, skabe en vis stimuli og gradvist øge den totale mængde volumen (kilo løftet pr træning) over tid.

Dermed skal musklerne udsættes for større stimuli end tidligere. Det gøres nemmest i maskiner, hvor stabilitet er på sit højeste.

Mængden af sets du laver vil være betydeligt større i starten, da du kan tolerere mere volumen (den totale mængde sets pr træning), fordi din træningsintensitet højst sandsynligt vil være lavere i starten.

Lavere intensitet betyder vi kan restituere os nemmere fra den træning, som vi laver.

Placer dig i mellem alt fra 8-20 sets om ugen til hver muskelgruppe ud fra behov, målsætning, tid og træningserfaring.

Mængden af reps der skal til for at opnå stimuli i en muskel, er evigt under diskussion. Man har med tiden set, at de fleste individer, har størst fordel af at variere mellem 5-25 gentagelser.

Vigtigst af alt er, at man på sigt bevæger sig tættere på sin fysiske grænse for ydeevne. At man træner tæt til komplet udmattelse. Heraf kommer udtrykket “De 5 effektive reps” ind i billedet.

De sidste 5 gentagelser i dine sets, skal på sigt gerne være ekstremt udfordrende. Derfor vil et set af 5 betyde, at du potentielt er udfordret fra første gentagelse, hvorimod et set af 25 vil være hårdest omkring 20. gentagelse. 

Den sidstnævnte vil potentielt have skabt mere ophobet mælkesyre, være med lavere belastning og derved være mere skånsom for leddene.

Mit personlige foretrukne leje af gentagelser for muskelopbygning ligger mellem 6-12 gentagelser. Her føler jeg, at rammerne for at flytte store mængder kilo og stadig opnå en høj muskulær spænding er muligt.

Så længe jeg på sigt laver flere gentagelser med samme vægt eller flytter lidt mere vægt i en given øvelse samtidigt med et øget indtag af protein, er jeg sikker på, at jeg bygger mere muskelmasse.

Progressive overload og hviledage

Efter du har været i gang med din træning i 6 til 24 måneder, skulle du gerne opleve fremgang. Den fremgang der omtales, er her øget muskelmasse på vegne af, at du har trænet kontinuerligt, spist med øget fokus på en proteinrig kost og naturligvis fået passet din daglige mængde søvn.

Begrebet progressive overload. Bedre kendt som progression, eller rettere fremgang, er noget du måske vil støde på i træningsverdenen en dag.

Det betyder blot, at du over tid øger mængden af stimuli, du påfører dine muskler med henblik på, at de tilvænner sig det, som de udsættes for.

Det kan gøres på utallige måder, men slavisk kan det gøres ved, at du ugentligt, månedligt eller årligt, flytter enten mere vægt. Laver flere gentagelser med samme vægt eller udfører flere sets af samme øvelse.

Men frygt ikke, for du kan også sagtens bygge muskelmasse ved at løfte de samme vægte og forbedre kvaliteten af det, du laver. På et tidspunkt vil det blot kræve, at du gør mere, hvis du ønsker at opnå mere.

Hvilket bringer mig til den afsluttende del, som du også bør gøre mere, nemlig at lytte til din krop! Du må godt være øm. Du kan sagtens træne, selvom du er øm. Alle smerter bliver potentielt bedre over tid. Men husk nu dine hviledage. Husk at tage en dag ekstra hvis du virkelig har brug for det. Din krop vil altid have et maksimum for, hvor meget du kan udsætte den for.

Mærk derfor efter i takt med at din muskelmasse øges. Forventeligt vil du have gode og dårlige træningsperioder. Det handler om, hvordan du håndterer dem og kommer tilbage på sporet, når du kommer off-track. Det er nemt at træne meget og gøre det intensivt i få måneder uden pauser. Det er langt sværere at gøre det kontinuerligt i 20 år og mere til, trods bump på vejen.

Alt træning du laver, vil tælle. Også selvom du træner for mere muskelmasse og kun har tid til træning 1 x ugentligt. Forventningsafstem derfor med dig selv. Hvor meget? Hvor ofte? Hvilke øvelser og kig måske ind i at få fingrene i et struktureret program for at have en vis forpligtelse overfor dig selv og dine mål.

Emil Rybergs favoritter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard Her kan du betale med Anyday MobilePay Viabill GLS Pakkeshop Click & Collect (i 2630 Taastrup)