Fri fragt ved køb over 995,-
365 dages returret
Kundeservice: +45 56 14 15 44
FIND OKTOBERS UDVALGTE PRODUKTER LIGE HER

Byg en større brystkasse end Emil Ryberg

Byg en større brystkasse end Emil Ryberg
Byg en større brystkasse end Emil Ryberg
09.10.2024

I dette indlæg vil jeg trin for trin komme med værktøjer, som jeg først fik ordentligt styr på sent i min træningskarriere, men som har resulteret i, at flere håndfulde af mine klienter, har øget deres muskelmasse. Og især også brystmuskulaturen.

De følgende øvelser er noteret i rækkefølgen baseret på, hvor meget stabilitet øvelsen kræver. Den første øvelse har det højeste krav til stabilitet og ned til øvelser med mest mulig stabilitet:

  1. Flat Dumbell Chestpress
  2. Bodyweight Dips
  3. Incline Smith Machine Chestpress
  4. Machine Chestpress
  5. Cable Flyes


Hvordan bygger man en større brystkasse generelt?

I dagens blogindlæg skal vi tale om et populært emne. Nemlig hvordan man bygger en større brystkasse. Emnet tiltaler nok mest mænd i denne omgang, men kan i den grad også bruges nyttigt af kvinder, som ønsker at vækste muskelmasse og styrke i deres presmuskulatur.

Det er ingen hemmelighed, at jeg i mine tætte kredse, er så heldig, at mine venner anerkender mig for størrelsen og fylden på min brystkasse. Udover at genetik spiller en væsentlig rolle i forhold til, hvordan vores krop rent visuelt kan komme til at se ud, så har det naturligvis også en stor betydning, hvor lang tid man har trænet. Hvor hårdt man har gjort det og hvor seriøst nørdet, man har haft tilgået netop den del af sin træning.

Ønsker man at forbedre en muskelgruppe rent visuelt, vil det også medføre, at man potentielt vokser i styrke. En stor muskel kan ofte flytte flere kilo end en mindre udviklet muskel. Derved vil en stærk muskel også ofte være en stor muskel.

Dog er der cases, hvor individer med lav mængde muskelmasse, stadig besidder en vis mængde muskelmasse af høj kvalitet og derved bestående af flere type 2 muskelfibre, som er med til at stå for det kortvarige og kraftbetonede arbejde.

Hovedpointen er dog, at styrke og størrelse på en muskel ofte følges hånd i hånd for de fleste, især utrænede individer.

Derfor giver det mening at drøfte emnet frekvens, volumen, progressive overload og øvelsesvalg i forbindelse med opbygning af muskelmasse af specifikke muskelgrupper.

Frekvens? Hvad har det af betydning for muskelvækst?

I forbindelse med at styrketræning bliver en voksende interesse, vil det ofte medføre, at mængden af ugentlige træningspas øges. Sort på hvidt, så vil frekvens alene ikke kunne være en bærende faktor for at bygge muskelmasse. Men! Øger vi mængden af gange om ugen, vi styrketræner, betyder det, at vi har rig mulighed for at udføre flere øvelser, som træner f.eks. brystet. Altså bliver vores brystmuskulatur stimuleret oftere end 1 x ugentligt. Det betyder også, at den ugentlige volumen (mængden af sets talt sammen til hver enkel muskelgruppe) til vores bryst er steget. Og det betyder dermed, at vi udsætter den for mere arbejde, end den er vant til. Det resulterer, i de fleste tilfælde, i øget muskelmasse.

Hvad vi kan tage med herfra, er altså, at hvis vi ønsker at øge muskelmassen i en specifik muskelgruppe, vil et godt sted at starte være at træne den muskelgruppe hyppigere.

Det er også vigtigt at understrege, at mere træning ikke nødvendigvis altid er bedre. Så det betyder ikke, at du skal træne bryst 3-5 x ugentligt i forventning om, at det så vokser 3-5 x hurtigere. Sådan fungerer det ikke. Du skal stadig kunne restituere dig fra det arbejde, som du laver hver uge. Det kan primært måles på performance.

En god tommelfingerregel er, at hvis du øger og øger din frekvens, men stagnerer og ikke rykker dig i dine løft styrkemæssigt i flere uger, så laver du potentielt mere end du kan restituere dig fra.

Skru gradvist op for volumen

Når du har skruet på knappen frekvens, og fundet et tilpas leje for, hvor mange ugentlige træninger, du konsistent får afviklet, vil volumen automatisk være højere og du kan skrue yderligere på den knap ved at tilføje 2 sets mere pr. muskelgruppe til at starte med, som vil påføre endnu mere stimuli til specifikke grupper, hvis det er nødvendigt. Hvornår er det så nødvendigt? Det kommer an på, hvor hårdt du evner at presse dig selv. Træner du ekstremt hårdt og tæt til failure hver gang, vil du nok ikke behøves at øge volumen, men at højne kvaliteten af det arbejde du laver og fortsat træne regelmæssigt hårdt, men med råderum til at du kan øge mængden af kilo, du flytter totalt over tid. Det bringer os videre til næste punkt på listen. 

Progressive Overload er dit mest dyrebare værktøj!

Det eneste tidspunkt vores muskler kan mærke forskel er, når vi udsætter dem for en ny spænding. En ny belastning som de ikke har været udsat for før. Det medfører ofte DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness), som kort beskrevet er den ophobende ømhed som fremkaldes dagene efter hård/ny træningsstimuli.

Du kan bygge rigtig meget muskelmasse ved blot at løfte de samme vægte hver eneste gang i årevis. Dog vil mængden af muskelmasse og tempoet, det foregår i, være relativt lavt i modsætning til, hvis du struktureret og strategisk sørger for at have 1-3 gentagelser i tanken hver gang, du starter en ny træningsfase og herfra skaber råderum for progression de næstkommende uger.

For at du undgår at ramme et plateau i styrke, giver det mening at lege med forskellige rep ranges og blive gradvis stærkere her. Evner du at flytte mere vægt i en øvelse, eller flere gentagelser med samme vægt og månedsvis tilføjer 1% ekstra styrke til en specifik øvelse, så vil dine brystmuskler garanteret vokse. Det kræver selvfølgelig også, at du supplerer med et tilstrækkeligt proteinindtag (minimum 1,4g protein pr. kilo kropsvægt) og en tilpas mængde daglig søvn (minimum 7 timer).

#}
#}
#}
#}
#}

Hvilke øvelser og hvornår placeres de mest optimalt i dit træningsprogram?

I forbindelse med opbygning af mere muskelmasse i et givent område på kroppen, kræver det hård, varierende og især specifik træning.

Tilfældig træning vil typisk give tilfældige resultater. Derfor skal du være omhyggelig i valget af øvelser, tidspunktet du vælger at lave dem i din træning og hvor mange sets, du laver af dem.

Når du ønsker at bygge en større brystkasse, giver det mening at vælge øvelser, hvor du personligt finder det mere naturligt og nemt at lave progressive overload.

Træning skal være sjovt at tage afsted til. Du bør derfor ikke lave bænkpres, hvis du altid får ondt i skulderen, aldrig kan lave fremgang og ikke synes det er sjovt at bænke. Det gælder også, selvom du måske har hørt, at det er den ultimative øvelse til at bygge et større bryst.

Så ville jeg lave noget helt andet i stedet for. Noget som får dig afsted og som du ser frem til at udvikle dig i.

Heldigvis har jeg nøje udvalgt øvelser, som med sikkerhed vil udfordre dig, men også hjælpe dig i jagten på en potentielt større brystkasse end mig. En skønne dag.

Flat Dumbell Chestpress

Et løft med håndvægte kræver, at du selv skaber stabilitet i løftet. Derfor vil det være mere krævende at flytte tungere vægte her. Dog giver Chestpress med Dumbells dig muligheden for helt selv at styre, hvor stort et bevægelsesudslag du ønsker. Du kan selv stå for mængden af stræk, du opnår på brystmuskulaturen i bunden af løftet. I nyere studier viser det sig at være der, hvor vi ønsker at tilbringe mest tid, når målet er muskelopbygning. Det er nemlig der, hvor musklen er i det forlængede stadie (stræk på musklen).

Dette løft er tydeligt mest udfordrende i bunden. Hele vores bryst bliver trænet i dette horisontale løft. Det vil være en god idé at placere dette løft i starten af din træning, da du ofte er mest frisk her.

Bodyweight dips

Dips med kropsvægt er en klassisk metode at træne den nederste del af brystet. Dog bliver det sværere at lave en dips i takt med muskelmassen stiger og kropsvægten følger trop. Dog kan denne også laves som en regression, hvor du bruger fødderne som støtte i løftet på en bænk. Her er der tale om et bilateralt løft med kropsvægt, som vil være krævende for stabiliteten. Her kan vi selv styre bevægelsesudslaget og det stræk, som vi opnår i bunden. Her vil din skuldermobilitet komme på prøve og din tolerance for dybde skal opbygges langsomt i denne øvelse. Dette løft vil også give mening at placere i starten af din træning, hvor dine brystmuskler og triceps stadig kan yde på et højt energiniveau.

Incline Smith Machine Chest press

Et af mine go-to løft lige i øjeblikket er incline brystpres i smith machine. Dette løft giver rig mulighed for at fokusere på en af de mest essentielle elementer for muskelvækst. Nemlig at flytte vægt fra a til b under stabile vilkår. Denne brystpresvariant har flere muligheder, men begrænses i form af range of motion, da vi kun kan bringe baren så langt ned til, at den støder på vores brystkasse. Vi kan selv styre mængden af hældning på bænken. Desto højere bænken indstilles, desto mere forskulder og øvre bryst vil vi potentielt arbejde med. Og den anden vej rundt. Her vil stabilitet være et af de krav, som vi ikke skal tage hensyn til. Derfor vil den være nemmere at flytte en masse vægt i.

En mere stabil øvelse som denne, vil give mening at placere senere i sine træningspas. Eller omvendt placere i starten, hvor man er mest frisk, hvis man virkelig ønsker at lave progressionen i lige netop det ene løft.

Plate Loaded Machine Chestpress

En god klassisk Plate Loaded Brystpres maskine har aldrig slået fejl. Det er en stabil og nem øvelse at lave progression i. Bevægelsesbanen og vinklen vil være forudbestemt. Derudover vil bevægelsesudslaget også være forudbestemt og sværere at manipulere med. Udslaget og strækket vil konstant være det samme. Det er både godt, men kan være en hæmsko, hvis ikke den er bygget til at kunne blive indstillet og give et stort nok stræk over brystmusklerne. Heldigvis er det en mindre vigtig detalje i starten af din træningskarriere. Den kan bygge tolerance og styrke op, som kan tages med videre i de andre nævnte øvelser. Jeg er fan af at placere de her i starten af træningen for nye individer i træningscenteret for at lære at mestre pres bevægelser. Eller placere dem sent i træningen, hvor du får mulighed for at kunne stimulere dine brystmuskler og triceps maksimalt.

Cable Flyes

En sidste isolationsøvelse for at runde en god træning af, kan for mange være at lave en flyvariant, hvor man kan lege med et stort stræk på brystet og især træne det i det forkortede stadie. Meget få øvelser gør det muligt at forkorte brystmuskulaturen som Flyes i kabler. Her kan du virkelig få lov til også at træne musklen til en krampende udmattelse ved udelukkende at fokusere på at bevæge overarmsknoglen ind foran kroppen. Her vil vi kunne fokusere på kun at benytte en enkel muskelgruppe, hvorfor den også kategoriseres som en Isolationsøvelse. Du kan isolere brystet til at være den eneste arbejdende muskel, vi presser til komplet udmattelse. Endnu en øvelse som giver mening at placere til sidst i træningen, hvor energien er ved at være lav og hvor stabilitet ikke vil være en begrænsende faktor.

Mine 2 Cents omkring bryst træning

Du er nu udrustet med øvelser, som optimalt set vil give dig en større brystkasse, hvis du formår at lære at mestre presbevægelser i forskellige grader. Dediker dig til at kontrollere tempoet i udfordrende løft. Øg dine evner til at presse dig selv tilpas tæt på komplet udmattelse. Vælg øvelser som du dedikerer din tid og tålmodighed til over en længere træningsperiode, med henblik på at kunne lave mest mulig progression i netop de løft.

Alt sammen når du har fundet en passende antal af ugentlige trænings sessioner, som du formår at fastholde på regulær basis, hvorfra du kan tilføje øvelser og flere sets for at øge mængden af stimuli til din brystkasse.

Evner du at flytte mere vægt i dine øvelser over tid, så er du allerede på det rigtige spor. Herfra er det blot at dedikere årevis af hårdt arbejde. Det har jeg gjort og jeg er langt fra færdig.

Emil Rybergs favoritter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard Her kan du betale med Anyday MobilePay Viabill GLS Pakkeshop Click & Collect (i 2630 Taastrup)