Få styr på din CrossFit jargon

CrossFit ordbog

CrossFit har sit helt eget ”sprog”, hvilket kan være en smule forvirrende at tyde. 

Indenfor CrossFit er det nemlig helt normalt at bruge engelske begreber og forkortelser for forskellige ord. Til tider kan det dog være noget af en jungle at navigere rundt i. For hvad betyder alle de fancy forkortelser egentlig? 

”I dag består vores WOD af en AMRAP med en masse HSPU. Men inden da skal vi arbejde på jeres ROM.” 

Vi har samlet den ultimative CrossFit-ordbog som forklarer dig alle ord, forkortelser og begreber som du bør kende for at begå dig i denne sport. 

Abmat 

Det er en lille pude som du kan ligge under lænden når du laver maveøvelser. Puden vil støtte din lænd og samtidig øge din bevægelighed i øvelsen. 

AMRAP 

As Many Rounds As Possible eller på dansk, så mange runder som muligt. Så hvor mange runder kan du nå på en given tid. 

Det kan også stå for As Many Reps As Possible, altså nå så mange repetitioner som muligt på en given tid. 

Barbell 

Er en vægtstang. 

Benchmark 

Det er en WOD-standard, som gør at du kan sammenholde dine resultater med dig selv eller andre. Mange benchmark WOD’s har pigenavne f.eks. Fran, Cindy og Annie. 

Box 

Er beskrivelsen af et CrossFit træningscenter, altså med andre ord et træningscenter. 

Bumper plates 

Også kaldet for vægtskiver. Bumper plates er lavet til at kunne håndtere at blive smidt på gulvet. 

BW 

Står for bodyweight eller kropsvægt. 

Cal

Kalorier, bruges ofte når du eksempelvis træner på romaskine eller assault bike. 

Chipper 

Er en workout som består af en serie af bevægelser, som kommer lige efter hinanden – uden pause. Det kan eksempelvis være 5 squats, 5 push ups, 5 atomic sit ups og 5 pull ups. 

Couplet 

Er en beskrivelse af en workout med to øvelser, som ofte komplimenterer hinanden så dine muskler ikke udmattes. Det kunne eksempelvis være squats efterfulgt af pull ups. 

CrossFit Games 

Hvert år afholdes verdensmesterskaberne i CrossFit og det hedder CrossFit Games. 

CrossFit Open 

For at kvalificere sig til Games skal man igennem Open. Det er en global konkurrence, hvor alle i en box kan deltage. Konkurrencen afholdes på flere niveauer, så det er muligt for alle at deltage. 

CTB 

Chest To Bar er en pull up hvor brystet skal op og røre ved baren. 

DB 

Dumbbells bedre kendt som håndvægte. 

Deadlift / DL 

Er øvelsen dødløft. 

Double Unders / DU 

Et hop med sjippetovet, hvor du når at lave to sving med tovet inden du lander. 

EMOM 

Every Minute On the Minute, du skal lave x antal gentagelser af en eller flere øvelser, og det har du 1 minut til at lave. Jo hurtigere du er, jo længere pause får du – indtil næste minut starter. 

For Time 

Bruges til at forklare hvordan du skal gennemføre dagens træningspas på den tid, som det tager for dig at gennemføre alle øvelser. 

Front Rack 

Det er en beskrivelse af når eksempelvis din vægtstang, holdes foran på dine skuldre. 

The Girls 

En serie af workouts som bruges til at måle din fremgang i CrossFit. Disse workouts er identiske verden over. Måske du har hørt om Fran, Cindy og Annie. 

G2OH 

Ground to overhead betyder at en genstand skal løftes fra jorden til over hovedet, det kunne eksempelvis være en vægtskive. 

Hero WOD 

Dette er samme princip som ”The Girls”, altså workouts hvor man kan måle sin fremgang og som er identiske verden over. Workoutsne er altid opkaldt efter soldater, politibetjente og brandmænd som er døde i tjenesten. De laves for at ære og mindes dem. 

HSPU 

Handstand push ups betyder at du står på hænder og herfra sænker dig ned på hovedet (så du står på hovedet). Herfra skubber du dig op til strakt position, så du igen står på hænder. 

KB 

Står for kettlebells

Kipping 

Når hoften bruges til at gøre en øvelse lettere, eksempelvis i pull ups. 

K2E 

Står for knees to elbow. Det er en øvelse hvor du hænger i baren og løfter knæene op til albuerne. 

Ladder 

Er en beskrivelse af en workout, hvor antallet af gentagelser stiger for hver runde – ligesom en stige 😉 

MetCon 

Står for Metabolic Conditioning. Det er typisk beskrevet som intense og korte workouts. En MetCon er designet til at forbedre din kondition og udholdenhed.

Muscle Up / MU 

En øvelse der laves i ringe eller i baren, hvor du laver en pull up der er høj nok til at komme over stangen/ringene så du kan lave en dip, så du ender med at have strakte arme over ringene/baren. 

No rep 

En ikke-godkendt repetition af en øvelse. 

OHS 

Overhead squat er en squat hvor du samtidig har en vægtstang, kettlebell eller lignende over hovedet med udstrakte arme. 

PR 

Din personlige rekord

PU 

En pull up eller en push up

Reps 

Er forkortelsen for repetitioner, altså gentagelser. 

RFT 

Rounds For Time eller på dansk, runder på tid. Du vil opleve at der i en workout kan stå 3RFT hvilket betyder at du skal lave 3 runder på tid (så hurtigt som muligt!). 

RM 

Repetition Maximum, er det tungeste du kan løfte i en repetition i en given øvelse. Kan du eksempelvis squatte 100kg 3 gange, så er det din 3RM. 

ROM

Står for Range of motion, og betyder dit bevægelsesudslag.

RX 

Dette betyder ”som foreskrevet”. Når du læser en workout vil den være lavet til RX, men alle workouts kan skaleres. 

Set 

Et set er en samling af gentagelser. Eksempelvis kan du skulle squatte 4 set af 10 gentagelser. Oftest vil det skrives som 4 x 10. 

Snatch 

Er et olympisk løft indenfor CrossFit – indenfor vægtløftning kalder man øvelsen for ”træk” på dansk. Det er en eksplosiv bevægelse hvor du går ned i en dyb squat, samtidig med at du løfter vægtstangen over hovedet med udstrakte arme. 

Strict 

Når du ikke bruger benene eller hoften til hjælp. Så eksempelvis når du laver en military press, hvor du presser vægtstangen fra udgangspositionen til op over hovedet med udstrakte arme, uden at bruge benene til hjælp. 

TTB / T2B 

Er øvelsen Toes To Bar, hvor du hænger i baren med strakte arme og samtidig skal røre baren med tæerne. 

WOD 

Workout Of the Day, altså dagens træningspas.

YGIG

Står for you go I go og er en træningsform du laver sammen med en makker. Her deler man øvelserne imellem sig og holder skiftevis pause og laver den givne øvelse.