Fri fragt ved køb over 995,-
365 dages returret
Kundeservice: +45 56 14 15 44
FIND OKTOBERS UDVALGTE PRODUKTER LIGE HER

Snatch guide

Snatch guide
Snatch guide
02.10.2024

Snatch er en af de to discipliner i olympisk vægtløftning og er en kompleks øvelse, der kræver både teknik og styrke. Denne guide tager dig igennem trin for trin, hvordan man udfører en korrekt snatch med en vægtstang. Længere nede vil du finde en guide med en håndvægt.

Trin 1: Forberedelse og opsætning

Vælg den rigtige vægt

Start med en lav vægt indtil du er fortrolig med teknikken. Brug vægtskiver, der bringer stangen op til standardhøjde, ca. midt på skinnebenet. Jeg bruger selv de her teknikskiver fra Crossmaxx.

Grebet

  • Brug et bredt greb. Når du holder stangen i hoften, skal du kunne løfte dit ben til 90 grader i hoften uden at ramme stangen. 
  • Brug hook grip, hvor du griber stangen ved at placere tommelfingeren under de andre fingre for at opnå et stærkere greb.


Fødderne

  • Placér dine fødder i hoftebredde med tæerne let pegende udad.
  • Stangen skal være så tæt på skinnebenene, at stangen næsten rører benet.


Kropsholdning

  • Bøj i knæene og hofterne. 
  • Skuldrene skal være en smule foran stangen. 
  • Hold ryggen ret og brystet oppe.


Trin 2: Startløftet (first pull)

Løft stangen

Begynd med at presse fra gulvet ved at rette dine ben og hofter samtidigt. Hold stangen tæt på kroppen under hele bevægelsen. Hold armene lige og undgå at trække med dem på dette tidspunkt. Fokusér på at holde ryggen i samme vinkel som i opsætningen.

Overgang (transition)

Når stangen passerer knæene, skal du begynde at skubbe hoften frem og trække skuldrene op ad. Dette er overgangen fra første træk til andet træk.

Trin 3: Andet træk (second pull)

Eksplosiv bevægelse

Når stangen når midt på lårene, skal du eksplodere opad ved at rette hofterne kraftigt ud og trække skuldrene op mod ørerne.

Samtidig med denne eksplosion, strækker du også anklerne (stå på tæerne) for at give maksimal kraft.

Hurtigt træk

Brug kraften til at trække stangen hurtigt op mod brystet. Dine albuer skal pege opad og udad.

Trin 4: Fang stangen (catch)

Fange position

Når stangen når sin højeste position, skal du hurtigt trække dig under stangen. Det er vigtigt, at dine arme låses lige ud, når du "fanger" stangen over hovedet.

Squat ned

Når du fanger stangen, skal du samtidig falde ned i en dyb squat-position. Hold stangen stabilt over hovedet med strakte arme og en stærk krop.

Trin 5: Opstigning (stand up)

Rejs dig op

Fra squat-positionen skal du nu rejse dig op til en stående position. Hold stangen stabilt over hovedet hele vejen op.

Afslutning

Når du står oprejst, er løftet fuldført. Sørg for at stå fast og stabil, inden du sænker stangen.


Tips og sikkerhed

  • Varm grundigt op inden du starter, især skuldre, hofter og knæ.
  • Brug en ven til at korrigere din teknik, eller få en træner til at observere dig.
  • Øv med let vægt indtil din teknik er korrekt. Det er bedre at mestre teknikken med en let vægt.
  • Stabilitet og balance er nøglefaktorer. Hold fokus på din core for at opretholde kontrol under hele løftet.


Almindelige fejl

  1. For tidligt træk med armene: Mange begynder at trække med armene for tidligt i løftet, hvilket reducerer kraften fra hofterne. Vent med at trække indtil stangen er ved hofterne.
  2. Mangler eksplosivitet: Snatch kræver hurtighed og kraft. Hvis løftet føles langsomt, kan det være, du ikke udnytter din hoftekraft nok.
  3. Dårlig catch position: Sørg for at komme hurtigt under stangen og fange den stabilt over hovedet. Hvis stangen ikke er lige over hovedet, kan du miste balancen.


Kom godt i gang med snatch med vægtstang

Snatch er en teknisk krævende øvelse, som kræver tid og tålmodighed at mestre. Sørg for at fokusere på teknikken frem for vægten, når du træner. Med konsekvent træning og korrekt form vil du gradvist kunne øge vægten og blive dygtigere i løftet.

#}
#}

Guide til snatch med håndvægt

Snatch med en håndvægt er en eksplosiv øvelse, der træner hele kroppen, især skuldre, hofter og core. Det er en variation af den olympiske vægtløftningsøvelse snatch, men med en enkelt håndvægt (dumbbell) i stedet for en vægtstang (barbell). Denne version af øvelsen kræver balance og koordination og er lettere at lære end barbell-snatch.

Trin 1: Opsætning

Vælg den rigtige væg

Start med en let til moderat vægt, indtil du er komfortabel med teknikken. Brug en håndvægt, der tillader kontrol gennem hele bevægelsen.

Grebet

Hold håndvægten i den ene hånd med et neutralt greb og sørg for, at fødderne er i skulderbredde eller lidt bredere.

Kropsholdning

  • Placér håndvægten mellem fødderne helt tæt på kroppen.
  • Bøj let i knæene og hofterne, og hold ryggen ret.
  • Brystet skal være oprejst, og skuldrene lidt foran håndvægten.


Trin 2: Startløftet (first pull)

Løft håndvægten

  • Pres fra jorden ved at rette dine ben og hofter ud i en koordineret bevægelse.
  • Hold håndvægten tæt på kroppen under hele løftet.
  • Hold armen strakt og undgå at trække med den for tidligt


Trin 3: Andet træk (Second pull)

Eksplosiv bevægelse

  • Når håndvægten når midt på låret, eksploderer du opad ved at rette hofterne og stå på tæerne.
  • Brug hoftekraften til at løfte håndvægten højt op.


Hurtigt træk

  • Når du når toppositionen, bøjer du hurtigt albuen for at få håndvægten tættere på kroppen.
  • Håndvægten skal nu være på vej over hovedet


Trin 4: Fang håndvægten (catch)

Fange position

Når håndvægten når sin højeste position, skal du hurtigt trække dig under den og strække armen ud over hovedet. Hold en stærk, stabil position med håndvægten over hovedet.

Squat ned (valgfrit)

Hvis du ønsker en lidt mere udfordrende variation, kan du fange håndvægten i en dyb squat-position. Ellers kan du blot fange den i en halv-squat eller stående position. Bevægelsen minder på nogle punkter om en kettlebell swing, da meget af bevægelsen kommer fra ben og hofte.

Almindelige fejl

For tidligt træk med armen: Mange løfter håndvægten med armen for tidligt, hvilket mindsker hoftekraften. Vent med at trække, indtil hofterne er udstrakt.

Forskelle mellem snatch m. håndvægt og snatch m. vægtstang

Bevægelsesområde

Snatch med håndvægte giver dig større bevægelsesfrihed, da du kun arbejder med én hånd. Det er nemmere at justere teknikken i forhold til de individuelle forskelle i mobilitet.

Snatch med vægtstang kræver større fleksibilitet i skuldre, hofter og ankler, da stangen bevæger sig i en lige linje tæt på kroppen.

Sværhedsgrad og teknik

Vægtstang snatch er mere teknisk krævende, da den involverer mere koordineret kraft fra hele kroppen og kræver præcision i løftets mange faser.

Håndvægt snatch er lettere at lære, men stadig effektiv, især for begyndere eller som en introduktion til mere komplekse løft.

Belastning

Med en vægtstang kan du løfte væsentligt tungere vægte, hvor håndvægt-snatch begrænser vægten til, hvad en enkelt arm kan håndtere, hvilket ofte er mindre end ved vægtstangs-snatch.

Vælg den rigtig snatch variant

Snatch med håndvægte er en fremragende øvelse for at udvikle eksplosiv kraft, stabilitet og koordination, og den er en lettere indgang til mere avancerede løft som vægtstang snatch. Vælg den version, der passer bedst til dit niveau og dine mål, og vær altid opmærksom på korrekt teknik og sikkerhed.

Relaterede produkter
Her kan du betale med Dankort, VISA og MasterCard Her kan du betale med Anyday MobilePay Viabill GLS Pakkeshop Click & Collect (i 2630 Taastrup)