Træning til at køre ultraløb
- af Ditte Friis
01.05.2024

Gennem mere end to år har målet været at blive klar til at cykle 5000 km på 12 dage.
Da jeg i sin tid startede træningen hen mod det første lange ultraløb i 2022 var min strategi at få så mange kilometer i benene som overhovedet muligt. Så jeg cyklede og cyklede og cyklede i et moderat tempo som var yderst behageligt. Jeg blev ikke stærkere blot mere udholdende.

Udfordringer med intens træning

Jeg er sådan indrettet, at jeg ikke bryder mig om at køre de hårde intervaller, hvor pulsen når max og lungerne hænger ud ad halsen. Årsagen er, at jeg har arvæv i ene lunge, som er kommet efter de stråler jeg fik, da jeg havde brystkræft. Derfor gør det ondt at trække vejret ved de hårde intervaller. Dagen efter et træningspas med hårde intervaller gør det særligt ondt i den ene side. Derfor havde jeg gennem lang tid undgået intervaller, fordi jeg gerne vil undgå smerten. 

Hvordan bliver jeg klar til RAAM? 

Da jeg havde gennemført mit første rigtige ultra race og beslutningen om at gå efter at cykle Race Across America var taget, vidste jeg, at der skulle noget mere til end blot at cykle mange kilometer. Jeg havde brug for noget struktur, lidt mere fart, bedre styrke og en der tog ansvaret for, at jeg trænede på den mest optimale måde.

Marked for trænere, der har indblik i ultra-disciplinen er begrænset, så valget var relativt let og faldt på Mads Frank, der har Frank Institute of Sports. Han er faglig dygtig og har samtidig selv kørt ultraløb, så han vidste, hvad der ventede. 

Planlægning af træningen 

På vores første møde, hvor jeg forelagde planen om at krydse USA på cykel, var beskeden “du er skør og løbet er dumt”. Det var vel ment og sagt med et glimt i øjet. Aftalen blev også, at Mads skulle sige, hvis han mente, at jeg ikke ville være i stand til at gennemføre ud fra de data, han har adgang til. Vi blev enige om, at første test frem mod Race Across America skulle være Race Around Denmark på 1600 km. Bestod jeg indenfor de tidsgrænser vi havde opsat, kunne vi arbejde videre. 

En vigtig besked jeg fik var, at jeg skulle lave styrketræning. Først var jeg lidt imod, fordi det var en disciplin jeg ikke var særlig godt hjemme i, men efter lidt dialog frem og tilbage accepterede jeg at lave styrketræning to gange om ugen.

En anden vigtig besked jeg fik på vores første møde var, at jeg skulle køre intervaller. Igen var jeg ikke begejstret, men jeg vidste, at skulle jeg nå til målstregen, var jeg nødt til at vælge en anden strategi end tidligere. 

En sidste vigtig besked jeg fik var, at jeg med en struktureret og fokuseret træning ville bruge færre timer og samtidig blive stærkere og komme i bedre form. 

Det var en lettelse, at der var en der tog ansvaret for, hvordan jeg skulle træne og indenfor de første måneder mærkede jeg fremgang og det vildeste var, at Mads fik ret – jeg brugte færre timer end jeg havde gjort året tidligere. Det gav mig endnu mere blod på tanden til at fortsætte.

Træningsmetode der fungerer 

I starten skulle jeg vænne mig til styrketræningen, og jeg må indrømme, at jeg efterfølgende er blevet meget glad for at tage i træningscenteret og løfte de tunge vægte. Det er i sig selv blevet en hel sport at øge vægten. Jeg har nydt at se de fremskridt, jeg har gjort. Der er ingen tvivl om, at det også har været en medvirkende årsag til, at jeg kan træde flere watt. 

De hårde intervaller er jeg forsat ikke blevet gode venner med, men jeg gør mit bedste, når det er lagt i kalenderen.