Vægtsæt

Vægtsæt til hjemmet

Hvis du går og overvejer, om du skal købe et vægtsæt til at træne derhjemme, er det en god idé at lave lidt research, så du ender med det vægtsæt, der passer til lige netop dig og dit hjem.

Det er enkelt og bekvemt med træning hjemme og en fornøjelse at løfte jern, når udstyret er i orden, men knap så sjovt hvis man ender med et sæt sløje håndvægte med slidte håndtag, så man risikerer at tabe håndvægtene og komme til skade, eller at stå i sit hjemmetræningslokale og balancere rundt med en alt for lang vægtstang med vægtskiver, der har en helt anden huldiameter end vægtstangen. Det er derfor smart at investere i et komplet sæt fra start, når du skal købe vægtsæt.

At løfte tungt er let med et komplet vægtsæt 

Med et komplet vægtsæt kan man skifte vægtene efter behov og være sikker på at vægtstang og vægtskiver passer sammen. Man behøver ikke at frygte at udstyret svigter ved maksimal belastning, eller at vægtstangen glider ud af hånden, for et vægtsæt fra Fitness Engros er af høj kvalitet - vægtstængerne er udstyret med en nubret overflade, der hvor stangen løftes, så man er sikret et solidt greb, og vægtskiverne er belagt med gummi, så de er lette at håndtere og uden skarpe overflader, der risikerer at skade dit gulv. 

Enkelt når belastningen skal justeres 

Når man skifter fra større til mindre muskelgrupper, eller omvendt, er det bare at udskifte de enkelte vægtskiver, så muskelgruppen får den rette belastning. Det står angivet på siden hvad vægtskiverne vejer, og du kan lynhurtigt gå fra minimal til maksimal belastning ved at flytte rundt på de rette vægte. Skiverne er belagt med gummi, så man ikke så let klemmer fingrene og støjen reduceres, når vægtskiverne glider på vægtstangen. Hvis man kører sæt med forskellige vægte på stangen, for eksempel pyramide-sæt, hvor det er af og på med vægt mellem hvert sæt, er det en fordel at anvende et komplet vægtsæt med skiver, der let glider af og på, så man ikke bruger hele pausen mellem sættene med at bakse rundt med skiverne. 

Skiver og vægtstang skal passe sammen 

Når man ligger på træningsbænken under vægtstangen og gør sig mentalt klar til ny personlig rekord i bænkpres, skal der være styr på vægtstang og vægtskiver. Man skal være sikker på at den samlede vægt, altså skiverne inklusiv vægtstængerne, har præcis den beregnede vægt, så man ikke risikere at vægtstangen er for tung og man overbelaster og skader sine muskler, eller at vægtstangen er for let, så man ikke får nok ud af sin træning. Derfor indeholder et komplet vægtsæt vægtskiver, der er lette at skelne fra hinanden, men stadig har samme huldiameter, så de passer på samme vægtstang. 

Med et samlet vægtsæt kan man være sikker på at enkeltdelene passer sammen og at fordelingen af vægtskiver giver rig mulighed for at tilpasse belastningen. Med mange forskellige vægtskiver, slipper man for at regne og dividere og flytte rundt på mange små skiver, men kan nøjes med lige præcis den eller de skiver, der er behov for. 

Ét vægtsæt til alle de store muskelgrupper 

Med et komplet vægtsæt, inklusiv vægtstang, mange vægtskiver og en træningsbænk, har du i grunden træningsudstyr nok til at træne hele kroppen og behøver ikke at skulle uden for døren og af sted i fitnesscentret eller til styrketræningslokalet for at løfte jern. Der er rig mulighed for at styrke alle de store muskelgrupper med for eksempel dødløft, squat, stød, træk, bænkpres for bare at nævne nogle få. 

Et vægtsæt med et bredt udvalg af vægtskiver, er simpelt og effektivt. Hvis det anvendes fornuftigt, er det stort set kun fantasien, der sætter grænsen for hvilke øvelser og variationer, der er mulige. 

Variér din træning med et vægtsæt 

Alsidig træning i kombination med en sund og varieret kost, giver velbehag og en sund glad krop. Det kan være monotont og demotiverende at lave samme øvelse igen og igen. Ud over et godt vægtsæt er det derfor en god idé også at investere i en stabil træningsbænk, så man har mulighed for et større udvalg af træningsøvelser og måske supplere med håndvægte, der er særligt gode til biceps, triceps og brystmuskulatur. Der findes også håndvægte med solide greb, hvor man ligesom med vægtstængerne kan skifte skiver, så man ikke skal ud og have en håndvægt for hvert kilo. 

Vægtsæt og træningsbænk supplerer hinanden 

Hele træningen af ben og arme kan klares med en træningsbænk, der er ordentligt indstillet i højden og et vægtsæt med skiver i forskellige vægtklasser, og så selvfølgelig nogle vægtstænger at hænge vægtskiverne på. En træningsbænk anvendes til siddende eller liggende øvelser med frivægte, men kan også bruges til at tilpasse vinkel og belastning og ved øvelser med egen kropsvægt, diverse varianter af armstrækkere, mave - og rygøvelser. Med et vægtsæt og en træningsbænk kan man lave et utal af forskellige øvelser, og mulighederne for at tilpasse og variere øvelser og belastning ligger lige for. 

Undgå skader under din træning

At træne med frivægte er uhyre effektiv træning, men også træning der kræver fokus og omtanke. Inden man tager udstyret i brug, bør man sikre sig, at det er de rigtige vægtstænger, og tjekke at vægtstangen eller håndvægten har ordentligt håndtag eller greb, så man undgår ulykker. I nogle tilfælde kan talkum eller wrist wraps være et godt supplement for at få bedre greb om vægtstangen. Sørg også for at træningsbænk og stativet til vægtstængerne står på en lige og stabil overflade og at du har plads omkring dig under udførelsen af øvelserne.