Globale fitness trends i 2024
- af Fitness Engros
14.02.2024

Vi mennesker har dyrket fitness og været fysisk aktive siden tidernes morgen. Fitnessindustrien har dog ændret sig gennem tiden, og vi ser hvert år, hvordan nye fitnesskoncepter kommer til. Nogle koncepter bliver en succes, mens andre flopper.

I dette indlæg vil du få et indblik i, hvilke fitness trends der er de mest fremtrædende i 2024. Vi kan allerede nu afsløre, at der venter dig flere overraskelser.

Bliv inspireret eller få stillet din nysgerrighed nedenfor.

ACSM belyser de største fitness trends i 2024 med ny trendanalyse

Hvert år siden 2006 har ACSM (The American College of Sports Medicine) taget pulsen på det globale marked for fitness og fundet frem til de største trends på baggrund af en stor mængde data. Dette årlige initiativ anerkendes som en pålidelig kilde til information om den seneste udvikling inden for fitnessverdenen.

I 2024 er de 20 største globale fitness trends fundet på baggrund af 1.997 indsamlede svar. Deltagerne er fagfolk fra hele verden, der har bidraget til denne omfattende undersøgelse. Selvom antallet af indsamlede svar er lavere end tidligere år, er resultatet stadig pålideligt, og det giver en god indikation af, hvordan fitnessbranchen udvikler sig.

Her er de 20 største globale fitness trends i 2024

I undersøgelsen, der er foretaget og offentliggjort af ACSM, har man fundet frem til de 20 største globale fitness trends i 2024. Der blev i alt undersøgt 45 potentielle trends fordelt på otte kategorier. Nogle trends er nye, andre gengangere fra forrige år. Nogle trends er hoppet op ad listen siden forrige år, mens andre trends har oplevet en nedgang.

Her er listen:

 1. Wearable Technology
 2. Worksite Health Promotion
 3. Fitness Programs for Older Adults
 4. Exercise for Weight Loss
 5. Reimbursement for Qualified Exercise Professionals
 6. Employing Certified Exercise Professionals
 7. Mobile Exercise Apps
 8. Exercise for Mental Health
 9. Youth Athletic Development
 10. Personal Training
 11. Lifestyle Medicine
 12. Outdoor Fitness Activities
 13. Health/Wellness Coaching
 14. Functional Fitness Training
 15. Yoga
 16. Exercise is Medicine
 17. Traditional Strength Training
 18. Data-Driven Training Technology
 19. Online Personal Training
 20. High-Intensity Interval Training (HIIT)

#1 Wearable Technology (bærbar teknologi)

Wearable Technology (bærbar teknologi) er at finde på førstepladsen over de største globale trends i 2024. Trenden har befundet sig i top 3 på listen gennem en lang række år - siden 2016.

Bærbar teknologi dækker over de træningsenheder og -redskaber, der bæres eller fastgøres på kroppen, herunder smartwatches, der vinder hastigt frem i hele verden. Foruden smartwatches dækker det over bl.a. pulsmålere, fitness trackers og andre redskaber, der kan bruges til at måle puls, antal forbrændte kalorier, tid og meget mere. Disse enheder er typisk forbundet med smartphones og kan levere træningsdata i realtid.

#2 Worksite Health Promotion (sundhedsfremme på arbejdspladsen)

Worksite Health Promotion (sundhedsfremme på arbejdspladsen) er en spændende nyhed på andenpladsen på listen over globale fitness trends.

Vi oplever i disse år et øget fokus på sundhed på arbejdspladserne. Arbejdsgiverne investerer i deres medarbejderes sundhed ved at give tilbud om undervisning i sundhed og træning, ved at give adgang til fitnessfaciliteter og ved at servere sund mad i kantinen.

Den øgede fokus på sundhed på arbejdspladserne smitter positivt af på medarbejdernes livskvalitet og mentale sundhed samt øger produktiviteten og reducerer sygefraværet.

#3 Fitness Programs for Older Adults (træningsprogrammer for ældre)

Fitness Programs for Older Adults (træningsprogrammer for ældre) er ligeledes en kæmpe trend. Denne trend har været at finde i top 10 i flere år, men nu er trenden en del af top 3, hvilket vidner om, at det er en trend, der er på vej frem.

Der bliver udviklet og målrettet flere og flere forløb, træningsprogrammer og træningsmuligheder for de ældre. Det sker i takt med, at andelen af ældre borgere vokser verden over.

Aldring giver øget risiko for kronisk sygdom, faldskader og diverse skavanker. Med regelmæssig motion og styrketræning, som inkluderer aktiviteter såsom gåture, løb, svømning og vægtløftning, er det muligt at opretholde en høj livskvalitet, reducere risikoen for en række sygdomme såsom hjertesygdomme og diabetes, og bevare uafhængigheden som ældre. Ved at inkorporere træning og motion i ens dagligdag kan man forbedre kroppens styrke, udholdenhed og fleksibilitet, hvilket er afgørende for at opnå og opretholde en sund og aktiv livsstil.

#4 Exercise for Weight Loss (træning for vægttab)

Exercise for Weight Loss (træning for vægttab) er en af årets helt store højdespringere. Trenden er gået fra at være nr. 8 til nr. 4 fra 2023 til 2024. Denne trend har været at finde på listen i mere end et årti, og der er ikke udsigt til, at trenden vil aftage lige foreløbigt.

Både forskning og undersøgelser peger på, at regelmæssig motion og træning er en effektiv måde at reducere kropsfedt, skabe et langvarigt vægttab og reducere risikoen for visse livsstilssygdomme.

#5 Reimbursement for Qualified Exercise Professionals (QEPs) (refusion til kvalificerede træningsprofessionelle)

Reimbursement for Qualified Exercise Professionals (QEPs) (refusion til kvalificerede træningsprofessionelle) er også med i top 5 over de største globale fitness trends.

Inden for de fleste erhverv eksisterer der faglicenser, og det gælder også inden for sundhedssektoren. Eksempelvis skal man have en licens eller være autoriseret for at kunne kalde sig læge eller fysioterapeut. Der eksisterer dog ikke den samme fagbeskyttelse for træningsprofessionelle, herunder personlige trænere.

Denne trend dækker over refusion for ydelser ydet af træningsprofessionelle med henblik på at anerkende personlige trænere og andre træningsprofesionelle.

Personlig træning er den mest værdifulde trend i Europa i 2024 

Der er en bemærkelsesværdig stor forskel på de største fitness trends på tværs af landegrænser og verdensdele. Når vi retter blikket mod Europa, ser vi, at den mest værdifulde trend i 2024 er personlig træning. Dette stemmer godt overens med det, vi oplever i Danmark, hvor personlig træning vinder hastigt frem.

Hvert år uddannes der tusindvis af personlige trænere i Danmark, og efterspørgslen på personlig træning er fortsat høj. Det er tydeligt, at folk i stigende grad værdsætter det individuelle fokus og skræddersyede træningsprogrammer, som personlig træning kan tilbyde. Dette fænomen er ikke begrænset til Danmark, men er en global tendens, der viser, at personlig træning er blevet en vigtig del af fitnessverdenen.